Доступність посилання

ТОП новини

Берлін: сучасне місто і руїни 70-річної давнини

Від закінчення Другої світової війни в Європі пройшло 70 років. Німецька влада підписала беззастережну капітуляцію після останньої битви, яка зрівняла Берлін із землею. Близько 600 тисяч квартир були зруйновані разом із багатьма громадськими будівлями. Пошкодження можна було бачити протягом декількох наступних десятиліть, зокрема, поруч із Берлінським муром, який розподіляв місто на Схід і Захід. Однак від моменту об’єднання Німеччини у 1990 році місто суттєво перебудували. Сьогодні деякі частини Берліна важко впізнати.

Photo 1 Photo 2
Бранденбурзькі ворота, можливо, найвідоміший символ Берліна, за часів Холодної війни перебували у руїнах через своє розташування поруч із Берлінським муром. Ворота повністю відновили у 2000-2002 роках.
Photo 1 Photo 2
Військові радянської армії позують перед Рейхстагом, в якому 30 квітня 1945 року запеклі бої проходили ледь не в кожній кімнаті. Сьогодні це німецький парламент зі скляним куполом авторства Нормана Фостера, що робить Рейхстаг визначною туристичною пам’яткою.
Photo 1 Photo 2
Меморіальна церква кайзера Вільгельма є одним із небагатьох місць Берліна, де все ще можна побачити сліди війни. Пошкоджену після авіанальоту 1943 року церкву навмисно залишили в руїнах після війни.
Photo 1 Photo 2
Інший бік Рейхстагу. Всередині відвідувачі досі можуть побачити написи, які радянські війська залишили у 1945 році.
Photo 1 Photo 2
Александерплац, центр нічного життя Берліна у 1920-х роках, зруйнували під час бойових дій. Площу відбудували у 1960-х роках як показовий центр Східного Берліна зі своєрідною телевежою ліворуч.
Photo 1 Photo 2
Поет і військовий кореспондент Василь Захарченко (праворуч) розмовляє з радянським офіцером 16 квітня 2945 року. На тому ж місці 24 квітня 2015 року водій рикші Клеменс чекає на клієнтів у променях весняного сонця. Ліворуч позаду нього – відомий готель «Адлон». У 1945 році він був у руїнах. Його відбудували у 1997 році.
XS
SM
MD
LG