Доступність посилання

ТОП новини

«Гілки позастрягали у легенях і м'язах»: історія врятованого пса-ветерана, який 5 років боронить країну (ПОДКАСТ)


Надія Ухаліна

Цей поранений собака повз кілометр до позицій військових: п’ятирічного пітбультер’єра на прізвисько Капрал врятувала військова лікарка Часів-Ярського госпіталю Марія Щанкіна.

Його оперувала ціла бригада, у якій лише 1 людина була ветеринаром – інші людськими лікарями! Собаку підібрали ще щеням у зоні бойових дій, відтоді він несе службу з військовими. Що сталося з собакою? Як його повертали до життя? У цьому подкасті розповідає лікарка, яка оперувала тварину.

Капрал після операції, коли його знімало Військове телебачення України
Капрал після операції, коли його знімало Військове телебачення України

До війни Марія працювала ветеринаром, з початком російської агресії вирішила, що потрібніша людям на фронті. Ось найцікавіше з її розповіді:

«Я побачила собаку в тяжкому стані: у нього був відкритий пневмоторакс (розгерметизація легенів – ред.), проникаючі поранення черевної порожнини і множинні рани передніх кінцівок»

«Певно, розтяжка стояла біля дерева. І вся його грудна клітка була нашпигована саме палицями та гілками, прямо з плевральної порожнини діставали палиці, у м'язах теж вони позастрягали»

«Ми спрацювали злагодженою командою, хоча у них це взагалі перший випадок. Я ж розуміла, що треба робити, але мені було складно їм пояснити»

«Після операції собака була у важкому стані 3 дні, тоді треба було за ним ретельно доглядати та постійно робити перев’язки. Робити це з твариною набагато складніше, ніж з людиною – Капрал же пручався, як міг!», – розповіда Олена, фельдшер підрозділу, яка доглядала Капрала після операції.

Більше – слухайте в аудіо.

Фельдшер Олена з Капралом
Фельдшер Олена з Капралом

XS
SM
MD
LG