Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус у ЗСУ: як протистоять хворобі на передовій


Медик оглядає українського бійця на передовій
Медик оглядає українського бійця на передовій

В українській армії виявили коронавірус – поза зоною бойових дій на Донбасі. А якщо хвороба з’явиться на фронті? Як там будуть з нею справлятися? Чи може армія допомогти українцям в боротьбі з коронавірусом? Як Україна воює з Росією під час епідемії? Про це – у матеріалі журналістів спеціального проєкту Радіо Свобода «Донбас.Реалії».

Нью-Йорк і Лос-Анджелес – до цих американських міст прибувають армійські госпітальні судна на тисячу ліжок кожне. В Італії колони військових вантажівок везуть труни. У Великобританії армія обладнує шпиталь на стадіоні, а в Іспанії знезаражує приміщення.

Сил цивільної медицини у багатьох країнах виявилось недостатньо, і тому до справи беруться військові.

Це вплине на систему управління цивільною обороною в усіх країнах
Сергій Згурець

«Трендом є використання Збройних сил для виконання поліцейських функцій або щодо допомоги цивільному населенню за тими напрямками, де є потенціал Збройних сил. Це медичний напрямок і напрямок радіаційного, хімічного і бактеріологічного (РХБ) захисту. І ці напрямки насправді відпрацьовувалися в багатьох арміях. Тому що фактично ведення бойових дій на зараженій території є однією з традиційних складових підготовки будь-якої армії. Я думаю, що це вплине в подальшому на систему управління цивільною обороною в усіх країнах, насамперед – у Європі», – вважає директор інформаційно-консалтингової компанії Сергій Згурець.

Сергій Згурець
Сергій Згурець

Але військові теж хворіють. До прикладу, через коронавірус, який виявили у частини екіпажу, на базу повернувся нідерландський підводний човен. Перервати плавання довелося і американському авіаносцеві «Теодор Рузвельт».

В українській армії щоденно звітують, чи є заражені і скільки людей на самоізоляції. Пріоритет – Донбас, адже там близько 40 тисяч військових.

Ізолятор на передовій
Ізолятор на передовій

Першими перевіряти, чи не захворіли військові, почала не держава, а благодійний фонд «Повернись живим». Там закупили більше ніж сотню експрес-тестів і тисячу тестів для полімеразної ланцюгової реакції.

Будуть з’являтися люди з симптомами – ми будемо брати в них мазки і відправляти в лабораторію
Наталя Калмикова

«Ми використали не всі. Частина лежить так само в зоні ООС – набори для забору мазків. От будуть з’являтися люди з симптомами – ми будемо брати в них мазки і відправляти в лабораторію. І так, ми розглядаємо можливість оплатити наступну партію. Будемо дивитися по коштах, які будуть можливості для того, щоб це тестування не зупиняти», – зазначила керівниця військового відділу БФ «Повернись живим» Наталя Калмикова.

Наталя Калмикова
Наталя Калмикова

За тиждень проїхали усі підрозділи на передовій і перевірили тих бійців, у яких багато щоденних контактів із іншими військовими та цивільними. Зібрані зразки для ПЛР-тестування щоденно доправляли до лабораторії в Київ – вірусу не знайшли.

«(ПЛР-тести) дозволяють визначити інфікування людини буквально в першу добу, коли вірус потрапив на слизові горлянки, слизові носа, починають там розмножуватися – і ми можемо його визначити. Таке дослідження має більш важливе епідеміологічне значення, тому що на першу добу пацієнта можна ізолювати, обстежити контактних осіб і постаратися локалізувати коронавірусну інфекцію в конкретному кластері або в конкретному випадку», – зазначає генеральний директор медичної лабораторії «Діла» Олексій Бабич.

Олексій Бабич
Олексій Бабич

А що ж самі військові? На Донбасі відклали планову ротацію на передовій, скоротили наради, скасували відпустки і обмежили пересування. У медиків додалося роботи. Тепер щоденно вони вимірюють температуру усім бійцям на фронті.

«До 9-ї ранку і до 8-ї вечора щодня. І фіксуємо в журнал термометрії», – каже військовий медик, яка працює на передовій на Луганщині.

Двічі на день військовим міряють температуру
Двічі на день військовим міряють температуру
Ми як стояли – захищали, так і стоїмо
«Койот»

І такі перевірки відбуваються у всіх підрозділах. Та для вояків в окопах коронавірус – не найбільша небезпека.

«На оборону він ніяк не може вплинути. Ми як стояли – захищали, так і стоїмо», – наголошує військовослужбовець ЗСУ з позивним «Койот».

Військовослужбовець ЗСУ з позивним «Койот»
Військовослужбовець ЗСУ з позивним «Койот»

Маски на передовій одягають далеко не завжди. Як переконують медики – лише у випадку контакту з іншими військовими.

Противник може побачити білий або синій контур на обличчі солдата, маска може видати його
Сергій

«У даній ситуації противник може побачити білий або синій контур на обличчі солдата, маска може видати його. Якщо, припустімо, він один на позиції, то він ні з ким не контактує. Ця маска йому практично не потрібна», – пояснює військовослужбовець ЗСУ Сергій.

Сергій, військовослужбовець ЗСУ
Сергій, військовослужбовець ЗСУ

«Те, що відбувається у військових, – те саме, що відбувається у нашому суспільстві. Так само, як у нас у суспільстві є люди, які сіли вдома на карантин і дотримуються всіх заходів, а є ті, хто їздять смажити шашлики і гуляють з дітьми на дитячому майданчику, – так само і серед військових однозначно є ті, хто розуміють небезпеку. Розуміють, наприклад, якщо це командири. На них, в принципі, є відповідальність – максимально примусити», – каже Наталя Калмикова.

Паралельно в командуванні звітують: якщо зараження таки трапиться – до цього готові. Розгорнули тимчасовий шпиталь із кількома апаратами штучної вентиляції легень.

Шпиталь для лікування бійців на передовій
Шпиталь для лікування бійців на передовій
Розгортаються ізолятори при всіх лікувальних закладах, при усіх військових частинах
Олександр Авраменко

«Розгортаються ізолятори при всіх лікувальних закладах, при усіх військових частинах для тимчасового утримання осіб, які повертаються із небезпечних з епідемічного огляду районів, місцевостей. – для утримання їх в умовах ізолятора протягом 14 діб», – зазначає керівник Служби медичного забезпечення ООС Олександр Авраменко.

Олександр Авраменко
Олександр Авраменко

Але армія, як і всі, виявилася неготовою до такої загрози. Тож, щоб захистити військових медиків якнайшвидше, там звернулися до благодійних організацій.

Отримали запити щодо рукавичок, масок, дезрозчинів для миття поверхонь, санітайзерів для рук
Наталя Калмикова

«Отримали запити щодо рукавичок, масок, дезрозчинів для миття поверхонь, санітайзерів для рук – і в цьому напрямку почали працювати. Деякі номенклатури вже надходять у війська, але поки що це не є потоком, який би забезпечив. І це питання не тільки армії. Ще не поїхав цей весь «потяг», – каже Наталя Калмикова.

На Донбасі обробляють автомобілі спеціальними розчинами
На Донбасі обробляють автомобілі спеціальними розчинами

Вперше за тривалий час у ЗСУ почали використовувати війська радіаційного, хімічного та біологічного захисту. На Донбасі тепер є пункти для обробки автомобілів.

«Спеціальним дезінфікувальним розчином ДТС ГК – сіль хлориду кальцію. Вона є найбільш ефективною під час зараження хвороботворними мікробами, вона їх знищує, розщеплює. В основі цього розчину – активний хлор», – зазначає військовослужбовець ЗСУ Павло Губанов.

Павло Губанов
Павло Губанов

Військові запевняють, що такі пункти обробки встановили і на звичайних дорогах, і на території військових частин, дислокованих на Донбасі.

Розгорнуто понад 50 пунктів спеціальної обробки в зоні ООС
Олег Жук

«Зараз розгорнуто понад 50 пунктів спеціальної обробки в зоні проведення операції Об’єднаних сил. Це тільки ті, що на дорогах, мається на увазі, на блок-постах», – каже військовослужбовець ЗСУ Олег Жук.

Олег Жук
Олег Жук

Саме війська РХБ-захисту, які не були пріоритетом до вірусної загрози, і медичні підрозділи армії можуть допомогти цивільним у боротьбі зі спалахом коронавірусу в Україні, але цей момент будуть відтягувати.

Головні заходи і сили скеровують на те, щоб пандемія не вплинула на боєздатність військових підрозділів саме з огляду на зовнішню загрозу
Сергій Згурець

«Головні заходи і сили скеровують на те, щоб пандемія не вплинула на боєздатність військових підрозділів саме з огляду на зовнішню загрозу. Це шпиталі, які мають бути резервним компонентом у разі збільшення числа людей, які будуть уражені коронавірусом. Але цей потенціал буде використовуватись лише на другому чи третьому етапі, з огляду на кількісні показники. Якщо вони не будуть виходити за певні межі, то ці шпиталі будуть орієнтовані насамперед на задоволення потреб Збройних сил і мінімізації ризиків саме серед військових», – каже Сергій Згурець.

За словами головнокомандувача українських Збройних сил Руслана Хомчака, наразі у ЗСУ підготували 850 ліжок в інфекційних відділеннях і ще стільки ж готові розгорнути за необхідності у найкоротші терміни.

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

XS
SM
MD
LG