Доступність посилання

ТОП новини

Чи дійсно «газонокосарка» – це новий російський дрон «Італмас»? (Спойлер: дехто поспішив)


Російський БПЛА «Італмас»: чимало медіа поширили новину про те, що він УЖЕ вдарив по українському тилу. Проте це передчасні висновки
Російський БПЛА «Італмас»: чимало медіа поширили новину про те, що він УЖЕ вдарив по українському тилу. Проте це передчасні висновки

Мережею поширилося відео удару по Київщині 22 жовтня 2023, де чутно характерний звук двигуна, схожий на звук працюючої газонокосарки. Він відрізняється від звуку звичних уже «шахедів». А також з'явилися фотографії уламків збитого невідомого безпілотника.

Американський Інститут вивчення війни (ISW) припустив, що Росія могла почати використовувати для ударів по Україні більш дешевий і легший безпілотник власного виробництва – «Італмас».

Донбас Реалії вже розповідали про нього, коли апарат уперше показала російська пропаганда, проте тоді він заявлявся як тактичний безпілотник з фронтовою дальністю. Чи дійсно Росія застосувала цю нову розробку?

Наприкінці вересня російські ЗМІ показали пропагандистський сюжет про виробництво нових БПЛА в Іжевську. Йшлося про начебто нову розробку.

Російське підприємство «Аэроскан» компанії Zala Aero, відоме як виробник дронів-камікадзе «Ланцет», презентувало новий дрон «Італмас»: він начебто матиме значно кращі ТТХ, аніж «Ланцет», котрий зараз завдає багато шкоди українській бронетехніці: збільшену бойову частину і дальність пуску до 200 км. А зовнішні обриси дрону та спосіб запуску схожі з іранським «Шахедом».

БПЛА «Італмас» на кадрі з пропагандистського відео
БПЛА «Італмас» на кадрі з пропагандистського відео

Російські медіа також стверджували, що випробування дрона-камікадзе РФ розпочала ще взимку 2023 року, а у вересні його вдалося доопрацювати.

Обстріл 22 жовтня і газонокосарка

«У ніч на 23 жовтня 2023 року російські окупаційні війська атакували «шахедами», керованою ракетою Х-59 та безпілотником невстановленого типу»,повідомило Командування Повітряних Сили ЗСУ.

«За попереднім аналізом фото та відеоматеріалів частин «газонокосарок», які поширюються в мережі, а також технічними характеристиками ідентифікованих елементів, можемо зробити висновок, що використаний ворогом апарат менш потужний. У випадку наявності вибухового заряду (дрон летів вочевидь без вибухівки, як розвідник - ред.) його маса однозначно також буде в рази меншою, ніж у Shahed 136 і Shahed 131», – зазначив у своєму телеграм-каналі директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін.

Уламки невстановленого дрону віддали на детальну експертизу.

Уламки збитого на Київщині невідомого БПЛА. 23 жовтня 2023р.
Уламки збитого на Київщині невідомого БПЛА. 23 жовтня 2023р.

Разом з тим, відео та фото почали ширитися російським сегментом інтернету. Пропагандистські телеграм-канали написали, що Росія вперше застосувала «Італмас». Ці повідомлення підхопили деякі російські ЗМІ, але офіційного підтвердження застосування нового дрону від Міністерства оборони РФ чи інших уповноважених осіб Кремля не було.

Збройні сили України також офіційно поки не не підтверджували і не коментували цю інформацію.

Саме на повідомлення російських блогерів 25 жовтня посилаються експерти американского аналітичного центру – Інституту вивчення війни (ISW) у своєму огляді, припускаючи використання Росією нового типу БПЛА.

Деякі українські медіа сприйняли цю інформацію як доконаний факт.

Двигун типу DLE 60 на сайті інтернет-продавця AliExpress
Двигун типу DLE 60 на сайті інтернет-продавця AliExpress

Аргумент: двигун за $500

На оприлюднених фотографіях уламків збитого на Київщині БПЛА помітний двигун типу DLE 60, пише військовий портал Defense Express. Такі ж двигуни помітні на пропагандистському відео з виробництва «Італмас».

Видання зазначає, що двигун типу DLE 60 – легкодоступна складова для збирання дронів, його можна замовити через AliExpress за ціною близько 500 доларів.

Що ще це може бути

Такі двигуни помічали й на інших моделях БПЛА.

Дрони з таким двигуном дійсно можна збирати у гуртку авіамоделювання, кажуть експерти. І ЗСУ вже збивали подібні саморобні цілі, як, наприклад, дрон невстановленого типу, що «приземлили» 4 травня 2023 на Сумщині. На фото добре помітно зібраний з фанери фюзеляж і також двигун типу DLE 60.

БПЛА «невстановленого типу» збитий над Сумщиною 4 травня 2023 р.
БПЛА «невстановленого типу» збитий над Сумщиною 4 травня 2023 р.

У російському сегменті інтернету тим часом теж виникли інші версії, крім як та, що на Київщині літав саме «Італмас». Там пишуть, що це може бути російська модифікація «Герані» (так в Росії маркують Shahed-131 чи Shahed-136). Як відомо, Росія вже кілька місяців збирає варіант іранського дрону у себе в республіці Татарстан, і ці БПЛА вже брали участь в атаках, повідомляли українські військові.

А можливо, це був тест

Чи дійсно РФ могла почати застосовувати «Італмас», залишається відкритим питанням, говорять експерти Defense Express. Це може бути як поодиноке пробне використання противником взірців «Італмас» з метою перевірки їхніх можливостей перед запуском серійного виробництва, так і застосування іншого БПЛА. І поки не будуть оприлюднені результати експертизи, стверджувати, що агресор почав застосовувати ці безпілотники, передчасно.

Оновлення: 26 жовтня спікер ПС Юрій Ігнат в коментарі Радіо Свобода зазначив, що повідомленя про «Італмас» у пресі є припущенням, і це міг бути будь-який інший безпілотник кустарного виробництва: «Знайшли двигун, який можна купити на китайських сайтах відомих, які продають багато товарів. Кожен може купити цей двигун, прикріпити до нього крила, фюзеляж, примотати вибухівку і відправити у напрямку. Це буде найпростіший процес. Такі БПЛА уже неодноразово залітали в наш повітряний простір на різних напрямках, кустарного методу зліплений».

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

Форум

XS
SM
MD
LG