Доступність посилання

ТОП новини

«Принизлива картина для Путіна»: реакції на повідомлення про дрони над Кремлем


Об'єкт у повітрі наближається до купола Сенату Кремля. Початок доби 3 квітня 2023 року. Кадр із відео, отриманого агенцією Reuters
Об'єкт у повітрі наближається до купола Сенату Кремля. Початок доби 3 квітня 2023 року. Кадр із відео, отриманого агенцією Reuters

3 травня влада Росії звинуватила Київ в атаці дронів на Кремль, а речник президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Москва розцінює цю атаку як «сплановану терористичну акцію та замах на президента Російської Федерації». Ці заяви прозвучали через 12 годин після того, як у соціальних мережах почали поширюватися відео із прольотом безпілотників над куполом Сенату Кремля. Російські політики почали закликати до ударів по резиденції президента України. Українська влада відкинула звинувачення в атаці. «Ми не атакували ні Путіна, ні Москву, ми воюємо на своїй території», – сказав президент Зеленський. Оглядачі коментують інцидент і називають це ударом по іміджу Володимира Путіна. Реакції зібрав Голос Америки.

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що скептично сприймає заяви Росії про те, що нібито «Україна атакувала дроном Красну площу». Блінкен наголосив, що СШП поки не мають точних даних про цей інцидент.

«Я б сприймав усе, що надходить із Кремля, з дуже великим скептицизмом. Тож, подивимося, якими будуть факти»

На прохання уточнити, чи США критикуватимуть Україну, якщо вона самостійно вирішить обстріляти Росію, Блінкен додав: «Ці рішення має ухвалювати Україна – як себе захищати, як повертати свою територію, як відновити свою територіальну цілісність та суверенітет».

3 травня 2023 року
3 травня 2023 року

Водночас колишній посол США в Росії Майкл Макфол на своїй сторінці у Twitter зазначив, що вважає інформацію про нібито замах на президента Росії елементом російської пропаганди.

«Не було жодного замаху на Путіна. По-перше, використаний дрон не міг завдати серйозної шкоди, не кажучи вже про те, щоб убити когось у будівлі. По-друге, Путін не живе (і не спить) у Кремлі. Будь ласка, припиніть повторювати цю російську пропаганду»

З цією думкою погоджується Марк Галеотті, аналітик дослідницького інституту RUSI.

«Треба перестати говорити про це як про спробу вбивства Путіна. Це просто підігравання кремлівським наративам. Відомо, що він рідко їздить до Кремля, не кажучи вже про те, щоб залишатися там на ніч. Там не було запланованих ранкових зустрічей чи чогось іншого, що дозволило б припустити, що Путін може там перебувати»

Галеотті додає, що Кремль досить добре захищений.

«Це не зовсім бункер, але щось, у що важко потрапити… Тож якщо ми припустимо, що це була українська атака, вважайте це демонстративним ударом, демонстрацією спроможності та декларацією про наміри: «Не думайте, що Москва в безпеці», – написав аналітик у Twitter.

«Було 2 дрони, які летіли з різних сторін. Перший викликав пожежу, другий ні. Перевірте годинник: 1-й – 2,27, 2-й – 2,43. Відео з людьми, які піднімаються на купол, справді з другим дроном (пожежі не було)», – твітнув Марк Галеотті пізніше.

Професор американського Джорджтаунського університету Андерс Аслунд теж зазначив, що не вважає політ безпілотника над Кремлем атакою на Путіна.

«1. Усім відомо, що коли Путін у Москві, він живе у своєму бункері в Ново-Огарьово. Тому нічний удар безпілотника по Кремлю радше демонстративний, а не спрямований проти Путіна. 2. Українці правдоподібно стверджують, що це зробили російські партизани. 3. Захист від безпілотників – дуже складний, і росіяни мають мало підготовки поза полем бою, на відміну від українців», – написав Аслунд у своєму Twitter.

На думку Аслунда, з огляду на те, що на відео видно, як двоє чоловіків піднімаються на купол безпосередньо перед вибухом над будівлею Кремля, це виглядає як зрежисована операція.

Під сумнів «атаку дроном» проти Кремля поставив і Карл Більдт, колишній міністр закордонних справ Швеції

«У мене виникають серйозні запитання. Чи справді реалістично якщо дрон летів здалеку що жодна протиповітряна оборона не могла спрацювати, аж допоки він не опинився над самим Кремлем?»

Попри все, історик та оглядач Ян Ґарнер наголошує, що вибух безпілотника над Кремлем був яскравим ударом по іміджу Росії.

«Кремль уразили вибухом безпілотника над великим банером на честь Дня Перемоги. Я не можу уявити більш принизливої картини для Путіна».

США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні обсягом у 300 мільйонів доларів. Туди увійшли боєприпаси для гармат HIMARS і гаубиць, протитанкові ракети, ракети, вантажівки для транспортування важкої техніки, обладнання для знесення укріплень й запчастини.

Вперше оборонна допомога Україні включає також Hydra-70 – це некерована авіаційна ракета малої дальності, що може допомогти Україні послабити російські наземні позиції та забезпечити підтримку з повітря контрнаступу українських сил.

Під час брифінгу у Білому домі журналісти запитали, чи заяви російської влади про нібито «атаки ЗСУ на Кремль» вплинуть на американську допомогу Україні.

Прес-секретарка адміністрації президента США Карін Жан-П'єр відповіла, що не вплинуть, і додала, що США не заохочують Україну атакувати за межами її території.

«З початку цієї війни Сполучені Штати, безумовно, не заохочують і не уможливлюють те, щоб Україна завдавала ударів за межами своїх кордонів. Ми дуже чітко сказали про це. Але знову ж таки, я не хочу вдаватися до спекуляцій щодо автентичності цих повідомлень»

Жан-П'єр додала, що сьогоднішнє оголошення нового пакету допомоги «свідчить про відданість» США підтримці України.

Військова техніка спрямовуватиметься із надлишкових армійських запасів в межах повноважень президента США. Це 37-й пакет безпекової допомоги Україні від початку повномасштабного російського вторгнення, загальна сума допомоги сягає 36 мільярдів доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG