Доступність посилання

ТОП новини

Сумщина готується до оборони: для будівництва фортифікацій не вистачає техніки (фотогалерея)

Авторка: Ніколєтта Стоянова / Donbas Frontliner

Сумщина вражає незліченною кількістю блокпостів, траншей та «зубів драконів», що розкидані між лісами, на пагорбах та долинах. По цих дорогах вже проходили техніка та солдати російської армії. Жителі області, усвідомлюючи те, що мають найдовший в Україні кордон із країною-агресором, готуються до оборони.
Разом із військовослужбовцями 117-ї ТРО рухаємося до кордону з Росією. Там глибші окопи і ще більше мертвої тиші. Командир проводить нас між новозведених укріплень. Чи допоможуть бетонні бункери від керованих авіабомб та російської авіації?

«Пам'ятаєте у Франції лінію Мажино? Мінімальна глибина оборони по скелях була 8 метрів, а по ґрунту – 20 метрів. І це були багаторівневі траншеї. Там ще можна було б врятуватися від бомби в 500 кілограм. А тут…», – хитає головою військовий.

На всю бригаду залишився лише один екскаватор, що не встигає виконувати роботу. Чимало «зубів дракона», що мають утворювати протитанкову оборону, лежать при дорозі. Головний інженер «Бакс» розповідає: «У нашій зоні відповідальності понад 20 кілометрів кордону, 14 з яких – це лінія фронтова, де 7 кілометрів мають лінію оборони. В ідеалі було б закінчити роботу, але ми не маємо техніки, що елементарно може розтаскати зуби дракона. Один такий важить понад 300 кілограмів», – каже він.

Для допомоги у будівництві фортифікацій на Сумщині були залучені люди з сусідніх та віддалених областей, серед яких Київська, Одеська, Чернігівська. Проте до завершення запланованого обсягу робіт ще далеко.


Форум

XS
SM
MD
LG