Доступність посилання

ТОП новини

«Донской табак» і «Тройка»: як контрабандні цигарки з ОРДЛО конфісковують в Одесі і Луцьку


Лінія розмежування поблизу Золотого, листопад 2019 року
Лінія розмежування поблизу Золотого, листопад 2019 року

Прокуратура повідомила про затримання в Україні великої партії контрабанди через лінію розмежування. Це цигарки, вироблені на окупованій території. Заарештували їх на складах у Волинській, Одеській, Дніпропетровській і Донецькій областях – силовики. В операції брали участь, окрім прокуратури, ще прикордонники і поліція. Кажуть, що це найбільша операція із затримання тютюнової контрабанди. Слідство велося з початку 2019-го, вартість вилученого – 20 мільйонів гривень. В прокуратурі констатують, що до переправлення товару через лінію фронту були причетні і військовослужбовці Збройних сил України, але коло осіб, яким будуть висувати звинувачення, «ще встановлюють». В цілому за 2019-20 роки до судів спрямували 6 обвинувальних актів щодо контрабанди сигарет, але вирок – є лише по одному.

Про цю справу Радіо Донбас.Реалії розпитало заступника прокурора Донецької області Нарімана Сулейманова.

– Кримінальне провадження було зареєстроване на початку 2019 року, і з того моменту проводились слідчо-розшукові дії – у рамках цього провадження вже затримались партії цигарок, які перевозились морем та через лінію розмежування. А зараз вже за результатами всіх слідчих дій було заплановано проведення обшуків. Ми розуміємо, що на території Донецької області діє декілька груп, які займаються переміщенням тютюнових виробів. Щодо повідомлень про підозру конкретним особам, зараз питання вирішується – треба провести експертизи, і за результатом буде прийняте рішення про кількість осіб, яким буде повідомлено про підозру.

– Ті машини, які транспортували цигарки через лінію розмежування, в якихось конкретних місцях перетинали лінію, системно це було?

– Ми розуміємо де ділянки, на яких вони перетинають лінію розмежування. Проте, є складності в документуванні саме в цих місцях, оскільки там йдуть бойові дії, немає можливості туди оперативним підрозділам приїхати, обстріли заважають.

– Наскільки я розумію, буде йтися про причетність службовців поліції або військовослужбовців Збройних сил, які допомогали в переміщенні цих цигарок?

– Звичайно, є розуміння, що без підрозділів, які безпосередньо дислокуються на лінії розмежування, без окремих осіб (з цих підрозділів – ред.) це не може відбуватися. Наразі слідством встановлюється це коло осіб, і за результатами буде ухвалене рішення.

– Наскільки часто відбуваються подібні затримання контрабанди – будь-яких товарів чи саме цигарок?

Вартість одного ящика на території України перевищує $400, а в ЄС вартість виростає в рази


– Взагалі-то в 90-99% відсотках випадках це саме тютюнові вироби, оскільки на них можуть заробити великі гроші. Вартість одного ящика на території України перевищує $400, а якщо їх переміщувати транзитом до країн ЄС, вартість виростає в рази. Тому це основний напрямок роботи контрабандистів. Затримуються партії цигарок періодично – щомісяця. Але таке масштабне – вперше.

– Це якийсь один центр виготовлення цигарок на окупованій території, одна фабрика?

– На окупованій території Донецької області залишилось дві тютюнові фабрики, які наразі діють там незаконно. Колишня «Хамадей» (знаменита виробництвом контрафактного тютюну до війни фабрика – ред.) Друга – в Дебальцево.

Тютнова розкладка на окупованій території
Тютнова розкладка на окупованій території

– Чи доходять такі справи до суду, і чи є вироки?

– Впродовж 2019 року під час досудового розслідування у 10 провадженнях цієї категорії правоохоронці вилучили понад 500 тисяч пачок цигарок відомих марок. Сума – близько 20 мільйонів гривень.

За поточний період 2020 року вже вилучено 782 тисячі пачки. Аналогічно – на суму більше 21 мільйона гривень. За 2019-20 роки 6 проваджень передано до суду. На теперішній час по одному з них винесений обвинувальний вирок – це офіційно безробітний громадянин, який намагався перевезти через лінію розмежування понад 3 тисячі пачок контрабандних цигарок. Позиція обвинувачення у таких справах завжди принципова, вона полягає у конфіскації та обов'язковому знищенні контрабандних цигарок: за результатами розгляду кримінальних проваджень у 100% випадках нами ухвалюється рішення про знищення тютюнових виробів, оскільки неякісний продукт не може бути допущений до офіційного продажу.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

(Радіо Донбас.Реалії працює по обидва боки лінії розмежування. Якщо ви живете в ОРДЛО і хочете поділитися своєю історією – пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук чи телефонуйте на автовідповідач 0800300403 (безкоштовно). Ваше ім'я не буде розкрите).

XS
SM
MD
LG