Доступність посилання

ТОП новини

Каруселі та «мертві душі». Словничок виборця


Каруселі, «мертві душі» та клони. Що це – назва нового блокбастера чи страшний парк атракціонів? Ні, це – методи фальсифікацій на виборах.

«Каруселі»

Стара технологія, яка працювала і в 2004-му, і в 2012-му, і в 2014 році. Учасники фальсифікації отримували кілька (або й десятки чи сотні) відкріпних талонів. Тепер – це посвідчення про тимчасову зміну місця голосування. Далі сідали в автобус, їздили від однієї виборчої дільниці до іншої, і голосували.

«Мертві душі»

Основа багатьох інших схем. Члени виборчої комісії, які беруть участь у фальсифікації, вносять до виборчих списків померлих. Або студентів та військовослужбовців, які голосують за місцем навчання чи служби. Ато й взагалі вигаданих, неіснуючих виборців.

Саме ця схема дозволяє 50 людям жити нібито в одній квартирі, або сотням студентів в одній кімнаті гуртожитку. Цього року можуть бути ще й «переселені душі». Адже більшість людей із окупованих територій – Криму і частини Донбасу – голосувати не приїдуть. А проголосувати за них може хтось інший.

«Хустинка»

Підкуплений член виборчої дільниці чіпляє собі, скажімо, хустинку або значок. В кінці виборчого дня до дільниці заходять учасники фальсифікації з будь-якими паспортами, розписуються за того, хто не прийшов на вибори, й отримують від «міченого» члена комісії бюлетені.

А цей метод якоїсь цікавої назви не має. Це – просто «вкидання». Його і пояснювати не треба.

Політологи кажуть: всі ці методи так чи інакше можуть використовувати на президентських виборах 2019. До того ж на них дуже сильно вплине смартфон-чинник. Вже не треба бригадирів та десятників, автобусів і роздачі грошей на руки. Просто робиш фото бюлетеня – скидаєш у вайбер, і кошти магічним чином з'являються на твоїй картці. Тож і відслідкувати ці порушення може бути складніще. Тому, якщо бачите підозрілу поведінку, наприклад хтось фотографує бюлетень, то краще звернути на це увагу представників виборчої дільниці та спостерігачів на ній.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG