Доступність посилання

ТОП новини

Міністр фінансів США закликав Україну і Білорусь не допустити відступу в побудові демократії і вільних ринків


Стівен Мнучин
Стівен Мнучин

Надзвичайно важливо, щоб країни, де працює Європейський банк реконструкції і розвитку, включаючи Україну та Білорусь, не допустили відступу в побудові ринкової економіки і демократії – таку думку висловив міністр фінансів США Стівен Мнучин у зверненні на відкритті щорічних зборів Європейського банку реконструкції і розвитку 7 жовтня.

Мнучин відзначив, що пандемія COVID-19 стала значним викликом для світової економіки. Саме країни, які досягли меншого прогресу у переході до ринкової економіки, на думку Мнучина, ймовірно, постраждають від економічної кризи найбільше. «Ці країни підійшли до кризи з меншими фіскальними запасами, менш сприятливим інвестиційним кліматом і більшою залежністю від переказів із-за кордону. Малі й середні підприємства в таких галузях, як туризм, постраждають найбільше», – заявив міністр.

Єдиним шляхом виходу з кризи є «відданість вільним ринкам, підприємництву, багатопартійній демократії і плюралізмові», зауважив посадовець.

Він закликав ЄБРР підтримувати змістовні реформи економіки й управління в Україні, а в Білорусі просувати законні демократичні процеси.

Мнучин підтвердив підтримку ЄБРР із боку США і нагадав, що США надають Україні підтримку як через цю організацію, так і на двосторонній основі.

«Сполучені Штати продовжують підтримувати ЄБРР і нещодавно надали підтримку програмам ЄБРР, спрямованим на просування розвитку малих і середніх підприємств у регіоні, а також реформу управління в Україні, через додаткові двосторонні ресурси донорських грантових програм», – сказав він.

Міністр також заявив, що ЄБРР становить гарну альтернативу іншим силам, які намагаються поширити свій вплив у регіоні: «Ми повною мірою розуміємо, яку важливу альтернативу пропонує ЄБРР дипломатії боргових пасток та авторитарним меркантилістським стратегіям зловмисних діячів, які прагнуть розширити свій вплив на країни діяльності ЄБРР».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG