Доступність посилання

ТОП новини

Чехія рішуче засуджує анексію Криму – заява чеського МЗС


Міністерство закордонних справ Чехії оприлюднило заяву у зв’язку з шостою річницею початку анексії Росією Криму.

«Шість років тому, 20 лютого 2014 року, розпочалася незаконна російська окупація Криму. Ця окупація спричинила проведення нелегітимного референдуму та подальшу анексію півострова Росією 18 березня 2014 року, що є грубим порушенням міжнародного права», – мовиться у повідомленні.

Чехія разом з Європейським союзом і переважною більшістю країн, наголошується далі в заяві, «і надалі повністю підтримує територіальну цілісність і суверенітет України в її міжнародно визнаних кордонах».

Заява чеського МЗС також звертає увагу на події останніх днів, зокрема, активізацію військового конфлікту на сході України, до якої дійшло 18 лютого 2020 року. «Мова іде про явне порушення Мінських домовленостей і очевидне прагнення дестабілізувати мирний процес», – наголошується в заяві.

Чеське МЗС «закликає Росію використати свій вплив на сепаратистів і тим підтримати мирне врегулювання конфлікту».

У березні 2014 року Росія анексувала український півострів Крим. Міжнародні організації визнали анексію Криму незаконною і засудили дії Росії, країни Заходу запровадили проти неї економічні санкції. Кремль заперечує анексію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

XS
SM
MD
LG