Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Афганістану і таліби обговорюють у Кабулі питання обміну в’язнями


Попередньо, уряд в Кабулі має звільнити 5000 затриманих талібів, ті, у свою чергу, – 1000 афганських військових і цивільних
Попередньо, уряд в Кабулі має звільнити 5000 затриманих талібів, ті, у свою чергу, – 1000 афганських військових і цивільних

Представники афганського уряду зустрілися в Кабулі з групою із трьох осіб – представників від угруповання «,Талібан», щоб обговорити обмін ув’язненими в рамках мирної угоди, підписаної талібами і США наприкінці лютого.

Офіційна делегація талібів в афганській столиці вперше після витісрнення американськими військовими з Кабула у листопаді 2001 року.

Обидві сторони провели переговори «віч-на-віч» 31 березня і зустрінуться знову 1 квітня для подальшого обговорення, яке буде проходити під наглядом Міжнародного комітету Червоного Хреста, повідомив у твіттері речник Ради національної безпеки Афганістану Джавід Фейсал.

Представник талібів Забіулла Муджахід сказав, що делегація провела технічні переговори з урядовцями щодо звільнення ув’язнених і проведення їх медогляду.

Муджахід сказав, що «100 захоплених в полон талібів будуть звільнені на першому етапі».

«Тоді обидві сторони оцінять, чи добре випускати по 100 осіб в день», – додав він.

Угода з талібами за посередництва США закликає афганський уряд звільнити 5000 затриманих бойовиків руху «Талібан» в якості заходів зі зміцнення довіри напередодні офіційних мирних переговорів. «Талібан» пообіцяв звільнити 1000 афганських військових і цивільних робітників, яких він утримує. Відповідно до угоди між США і талібами, представники талібів також домовилися про проведення прямих переговорів з афганським урядом, спрямованих на припинення 18-річного конфлікту в країні. В обмін на початок переговорів і ряд зобов’язань щодо гарантування безпеки з боку талібів всі війська США та інші іноземні сили повинні бути виведені з Афганістану протягом 14 місяців.

XS
SM
MD
LG