Доступність посилання

ТОП новини

США закликали Афганістан і талібів пришвидшити процес взаємного звільнення в’язнів


15 березня Кабул заявив, що звільнення перших в’язнів «Талібану» затримується через перегляд списків
15 березня Кабул заявив, що звільнення перших в’язнів «Талібану» затримується через перегляд списків

США заявили, що уряд Афганістану і таліби повинні якнайшвидше розпочати процес звільнення в’язнів на тлі глобальної пандемії коронавірусу.

Спеціальний посланець США Залмай Халілзад 18 березня написав у твіттері, що «коронавірус робить невідкладним звільнення в’язнів і час має суттєве значення».

29 лютого Халілзад підписав угоду з переговорниками від талібів, спрямовану на припинення майже 19-річної війни в Афганістані.

Угода передбачає звільнення афганським урядом до 5 тисяч в’язнів-талібів, а також звільнення тисячі афганських полонених.

Таліби, які поки що відмовляються безпосередньо зустрічатися з урядом Афганістану, заявили, що дотримуються угоди, але не розпочнуть переговорів з Кабулом, поки їхні бійці не будуть звільнені.

Підтримуваний Заходом офіційний Кабул не був учасником угоди і спочатку опирався ідеї звільнення ув’язнених. Пізніше президент Афганістану Ашраф Гані погодився все ж звільнити 1500 осіб, а решту – після завершення мирних переговорів та припинення насильства з боку талібів.

15 березня Кабул заявив, що звільнення перших в’язнів «Талібану» затримується. Влада заявила, що потребує більше часу для перегляду списків ув’язнених.

XS
SM
MD
LG