Доступність посилання

ТОП новини

Офіційний Брюссель схвалив початок переговорів про вступ Північної Македонії і Албанії в ЄС


Після виходу Великої Британії членами Європейського союзу залишаються 27 країн, останньою до ЄС приєдналася Хорватія
Після виходу Великої Британії членами Європейського союзу залишаються 27 країн, останньою до ЄС приєдналася Хорватія

Міністри у справах Європейського союзу 24 березня схвалили початок переговорів про членство в ЄС із Північною Македонією та Албанією. Таке рішення було ухвалене міністрами в режимі відеоконференції.

Угода ще має бути затверджена в письмовій формі. Очікується, що це відбудеться 25 березня, хоча цей крок може бути відтерміновано через обмежувальні заходи, пов’язані з коронавірусом.

Дата початку переговорів про вступ поки не визначена, але дипломати ЄС заявили у коментарі Радіо Свобода, що переговори розпочнуться не раніше осені.

Рішення почати переговори з двома західно-балканськими країнами довгий час відкладалося і викликало розкол серед членів ЄС.

Франція за підтримки Нідерландів і Данії закликала не поспішати і стверджувала, що цим країнам необхідно провести подальші реформи. Інші країни ЄС наполягали на тому, щоб перейти до включення двох малих країн у блок, аби стримати Росію і Китай у посиленні їхнього впливу на Західних Балканах.

Лідери Північної Македонії і Албанії привітали сьогоднішнє рішення ЄС.

Читайте також: Комісар ЄС з розширення: Північна Македонія та Албанія здатні впроваджувати реформи, потрібні для вступу

Під час переговорів про членство країни-кандидати повинні довести, що вони відповідають стандартам ЄС в таких галузях, як вільне переміщення товарів, а також в податковій, енергетичній та економічній політиці.

Після виходу Великої Британії членами Європейського союзу залишаються 27 країн. Останньою до ЄС приєдналася Хорватія. Це сталося у 2013 році.

XS
SM
MD
LG