Доступність посилання

ТОП новини

Російська поліція «пробила нове дно» – Amnesty International про події 9 вересня


Дії поліції під час розгону акцій протесту 9 вересня 2018 року, Санкт-Петербург, Росія
Дії поліції під час розгону акцій протесту 9 вересня 2018 року, Санкт-Петербург, Росія

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявляє, що російська поліція «пробила нове дно» під час розгону 9 вересня мирних протестів проти рішення влади підвищити пенсійний вік.

Базована в Лондоні організація зробила заяву такого змісту 10 вересня, на наступний день після того, як понад тисячу людей затримали по всій країні. Кадри з мітингів показали, що силовики використовували спецзасоби для розгону протестувальників, у тому числі дітей. Серед затриманих також було 14 журналістів, ще троє були побиті, за даними незалежної профспілки журналістів та медіа-працівників.

Речник Кремля Дмитро Пєсков сказав, що поліцейські діяли «в суворій відповідності із законом», і додав, що на деяких силовиків напали «хулігани та провокатори».

Директор Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії Марі Струтерс заявила, що поліція розглядала «молодих мирних протестувальників так, як ніби вони були злочинцями». «Це безсоромно і безсердечно», – наголосила вона.

До мітингів проти планів підвищення пенсійного віку закликав у серпні опозиційний політик Олексій Навальний, який відбуває нині 30-денне ув’язнення за «порушення закону» під час мітингів у січні.

Згідно з даними незалежної групи «ОВД-Інфо», яка здійснює моніторинг дій поліції на акціях протесту, в 33 російських містах було затримано щонайменше 1018 демонстрантів.

За даними різних опитувань, близько 90% росіян виступають проти планів підвищення пенсійного віку, а нещодавнє опитування, проведене соціологами «Левада-центру», показало, що понад половина росіян стверджує, що готова брати участь у протесті проти цих дій влади.

XS
SM
MD
LG