Доступність посилання

ТОП новини

Аваков застерігає про можливі теракти на газопроводах після заяв Путіна про добудову «Північного потоку-2»


Арсен Аваков під час навчань на Харківщині 5 червня 2021 року заявив, що такі теракти можуть стати для Росії виправданням необхідності російського газогону
Арсен Аваков під час навчань на Харківщині 5 червня 2021 року заявив, що такі теракти можуть стати для Росії виправданням необхідності російського газогону

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив про можливість, що на українських магістральних газопроводах, якими російський газ транспортується до Європи, можуть бути влаштовані терористичні акти, щоб «довести» Заходові «необхідність» нового російського газогону «Північний потік-2» в обхід України.

Про це він заявив, виступаючи після спільних тактико-спеціальних навчань підрозділів Національної гвардії, Національної поліції і Державної служби з надзвичайних ситуацій на Харківщині після того, як попереднього дня, 4 червня, президент Росії Володимир Путін заявив, що прокладання першої нитки «Північного потоку-2» завершене і газ нею можуть подати вже найближчим часом.

«Ми говоримо про реальні загрози. Путін учора заявив про те, що «Північний потік-2» добудований – перша нитка. Газ усе ще транспортується в Європу нашим газопроводом, і має транспортуватися ще якийсь час і далі. А потім, напевно ж, Путін захоче газ пустити в обхід України. Тому ми очікуємо, що ніхто не схоче чекати, ми очікуємо, що будуть провокації і будуть спроби терактів на нашій ділянці газопроводу, і тоді скажуть: «Ну, бачите, що ми хочемо? Ну ось вони от… Тому й пускаємо через «Північний потік-2»…» І таких інформацій від розвідорганів у нас достатньо. І тому ми, виходячи з цього, розглядаємо різноманітні сценарії й посилюємо реагування, в тому числі щодо об’єктів критичної інфраструктури, газової інфраструктури, греблях, дамбах і так далі», – сказав Аваков.

Одним із елементів сценарію навчань була «диверсія противника на аміакопроводі», але група швидкого реагування спецпідрозділу «Азов» не дала умовному противникові втекти і «знищила» його, повідомили в Міністерстві внутрішніх справ.

4 червня президент Росії Володимир Путін заявив, що якраз того дня було завершене прокладання труб першої нитки газопроводу «Північний потік-2» з загалом двох планованих. Він додав, що постачання газу першою ниткою може початися приблизно через 10 днів, хоча врешті терміни початку постачання будуть залежати він німецького регулятора.

Путін також заявив, що, на його думку, «цей проєкт економічно високоефективний».

Занепокоєння Києва щодо втрати плати за транзит російського газу в разі його переспрямування в обхід України Путін прокоментував словами: «Ви думаєте, ми маємо всіх годувати? У нас що, обов’язок такий – усіх годувати?»

При цьому він усе-таки згадав, що Москва виходить із того, що постачання газу до Європи буде зростати, і готова користуватися послугами газотранспортної системи України і після завершення нині чинного до кінця 2024 року контракту на транзит.

Росія, а також прихильники газопроводу, що прокладається дном Балтійського моря в обхід України й інших транзитних держав, у Німеччині й кількох інших країнах Європи називають його виключно комерційним проєктом. Україна, США, низка інших країн Євросоюзу і керівництво ЄС заявляють, що цей проєкт суто політичний і не має економічного обґрунтування.

Критики газогону, зокрема, звертають увагу, що він має на меті пустити російський газ до Європи в обхід України і потенційно позбавити її значних сум плати за транзит, а також зробити її вразливою перед можливим російським воєнним нападом, від якого дотепер відраджує, зокрема, важливий транзитний маршрут російського газу до Європи українською територією.

XS
SM
MD
LG