Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь має балансувати між Сходом і Заходом – Лукашенко


Президент Білорусі Олександр Лукашенко
Президент Білорусі Олександр Лукашенко

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що його країна «має подолати холод протистояння» між Росією та Європейським союзом через «рівномірне» балансування зовнішньої політики між Сходом і Заходом. Виступаючи в Мінську 5 березня на урядовому засіданні з питань інтеграції, Лукашенко заявив, що унікальна позиція його країни між Євразійським економічним союзом і ЄС «повинна принести переваги Білорусі».

«Ідеальний сценарій – це баланс між східним і західним напрямами білоруської зовнішньої політики. Такий баланс буде можливим лише тоді, коли ринок ЄС перетвориться на реальну альтернативу російському ринку для нас не тільки на папері, але і в реальності», – вказав Лукашенко.

Віе також сказав, що Мінськ також повинен «поліпшити наші обопільні поважні зв’язки з НАТО», і ці відносини посилять безпеку Білорусі. «Ми з ними повинні говорити. Ми не повинні дивитися на них, як на ворогів», – наголосив президент Білорусі.

Відзначаючи, що члени НАТО Латвія, Литва та Польща мають кордони з Білоруссю, а також що Україна «пристрасно і гаряче прямує» до членства в НАТО, Лукашенко заявив, що альянс є «певним викликом і причиною конфронтації, яка нам не потрібна».

1 березня президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що більшість громадян його країни виступають проти об’єднання з Росією. Москва на регулярних переговорах із Лукашенком наполягає на тіснішій інтеграції двох країн, які близько 20 років тому утворили так звану «союзну державу», але фактично залишилися незалежними.

XS
SM
MD
LG