Доступність посилання

ТОП новини

У Чехії обговорюють роль українців в окупації 50 років тому


Прем'єр Чехії Андрей Бабіш про окупацію 1968 року: «Немає значення, якої національності були окремі члени Політбюро чи окремі вояки»
Прем'єр Чехії Андрей Бабіш про окупацію 1968 року: «Немає значення, якої національності були окремі члени Політбюро чи окремі вояки»

Прем’єр Чехії Андрей Бабіш назвав окупацію країни військами Варшавського пакту в серпні 1968 року однією з найбільших трагедій в історії країни. 14 серпня на своїй сторінці у Twitter він зазначив, що «немає значення, якої національності були окремі члени Політбюро чи окремі вояки».

Перед тим лідер чеських комуністів Войтех Філіп в інтерв’ю британській газеті The Guardian непрямо звинуватив українців в окупації Чехословаччини.

Історія 1968 року «на сто відсотків сфальшована», сказав Філіп у розмові, яку британська газета надрукувала 12 серпня.

«У радянському Політбюро у той час був один росіянин, який голосував проти (вторгнення). Брежнєв був з України. Головною силою армій, які здійснювали вторгення, були українці», – заявив Філіп, який є віце-спікером нижньої палати парламенту Чехії.

Посольство України в Чехії вважає зайвим коментувати висловлювання, що йдуть від «партії, яка не лише є послідовним адвокатом злочинів Росії і, зокрема, її агресії щодо України, а й, схоже на те, перейняла кремлівські методи брехні та маніпулювання історією». До цієї заяви у Facebook українські дипломати додали цитату британського письменника Джорджа Орвелла, який описував тоталітаризм.

У ніч із 20 на 21 серпня 1968 року у Чехословаччину вторглися понад 300 тисяч військових з СРСР та інших держав Варшавського пакту. Радянський Союз таким чином зупинив демократизацію Чехословаччини, яка увійшла в історію як «Празька весна».

XS
SM
MD
LG