Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура АРК відкрила провадження через «справу» у Криму проти Чубарова


Рефат Чубаров
Рефат Чубаров

Прокуратура АРК повідомила про відкриття провадження через «кримінальну справу», яку порушили російські слідчі анексованому Криму щодо голови Меджілсу кримськотатарського народу Рефата Чубарова. У відомстві назвали переслідування незаконним.

«Держава-окупант через підконтрольні «правоохоронні органи» на півострові продовжує реалізовувати політику переслідування проукраїнських учасників мітингу, проведеного 26 лютого 2014 під будівлею Верховної Ради АР Крим», – йдеться в повідомленні прокуратури АРК.

У прокуратурі вважають, що «Росія знову намагається ретроспективно застосувати своє кримінальне законодавство на окупованій території України».

«Таким чином, окупаційні «правоохоронці», в порушення вимог статті 70 Конвенції про захист цивільного населення під час війни в 1949 році, намагаються переслідувати осіб за події, які відбувалися до початку окупації шляхом порушення «кримінальних справ» з надуманих фактів», – додали в прокуратурі.

Повідомляється, що Прокуратура АРК відкрила провадження за статтею про «порушення законів і звичаїв ведення війни».

23 березня стало відомо, що у Криму російський Слідчий комітет порушив кримінальну справу проти голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова за статтею російського Кримінального кодексу – «Організація масових заворушень, що супроводжувалися насильством». Йдеться про події 26 лютого 2014 року.

Сам голова Меджлісу Рефат Чубаров в коментарі проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії пов’язав порушення «справи» із планами кримських татар щодо організації акції «Марш гідності».

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова назвала відкриття «справи» проти Чубарова незаконним.

6 грудня 2019 року голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров анонсував підготовку і проведення міжнародної ненасильницької мирної акції «Світ – проти насильства та окупації. Марш гідності». Під час акції активісти мають намір потрапити маршем до Криму через адміністративний кордон. Попередня дата проведення акції – 3 травня.

5 липня 2014 року, коли Рефат Чубаров повертався в анексований Росією Крим з виїзного засідання Меджлісу на Херсонщині, російські силовики заборонили йому в1їзд на 5 років. 5 липня 2019 року п’ятирічний термін російської заборони на в’їзд закінчився. Але, як пояснив Чубаров, він досі не може поїхати в анексований Крим через заочний арешт через нібито вчинення ним певних «злочинів проти основ конституційного ладу і безпеки Російської держави».

XS
SM
MD
LG