Доступність посилання

ТОП новини

Центр протидії корупції: суд відмовив в оскарженні «справи рюкзаків»


У громадській організації «Центрі протидії корупції» повідомили, що Солом’янський суд Києва повернув їхню скаргу на закриття «справи рюкзаків» у частині стосовно сина міністра внутрішніх справ Олександра Авакова і екс-заступника глави МВС Сергія Чеботаря.

«Суддя Солом`янського районного суду міста Києва Вадим Сенін повернув ЦПК скаргу на закриття так званої справи «рюкзаків Авакова». Про це стало відомо з порталу «Судова влада». Тексту судового рішення, винесеного ще 22 серпня, активісти досі не отримали, з невідомих причин воно досі не оприлюднене в реєстрі судових рішень», – йдеться у повідомленні.

В організації наголошують, що ЦПК було заявником у цій справі, відповідно, мало право на оскарження її закриття.

«ЦПК обов’язково оскаржуватиме рішення суду в апеляційному порядку», – додав юрист ЦПК Віталій Цокур.

20 серпня у «Центрі протидії корупції» повідомляли, що подали скаргу до Солом’янського суду на рішення прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Василя Кричуна закрити кримінальне провадження у так званій «справі рюкзаків».

Національне антикорупційне бюро також направляло до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури скаргу на постанову прокурора Василя Кричуна про закриття кримінального провадження у «справі рюкзаків».

12 липня стало відомо, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила провадження у так званій «справі рюкзаків» щодо двох фігурантів – сина міністра внутрішніх справ Олександра Авакова й екс-заступника міністра Сергія Чеботаря через відсутність «прямих достатніх доказів», що ці особи «були обізнані з планом поставки саме неякісних рюкзаків».

Згідно з постановою, всю провину на себе взяв Володимир Литвин – представник фірми-переможця тендеру на постачання рюкзаків. Прокурори з цим погодились.

5 квітня НАБУ повідомило про завершення досудового розслідування у так званій «справі рюкзаків», одним із фігурантів якої є син міністра внутрішніх справ України Олександр Аваков.

НАБУ розслідує можливу розтрату державних коштів при закупівлі рюкзаків Міністерством внутрішніх справ для бійців у зоні бойових дій на сході України. У жовтні минулого року після обшуків у цій справі за підозрою в розтраті понад 14 мільйонів гривень затримали трьох людей: Сергія Чеботаря, представника фірми-переможця тендеру на постачання рюкзаків (Володимира Литвина) і ще одну «приватну особу», як назвали сина голови МВС Арсена Авакова, Олександра.

За даними НАБУ, в 2015 році ці особи були причетні до закупівлі коштом Міністерства внутрішніх справ рюкзаків за ціною, суттєво вищою від середньоринкової.

Олександр Аваков назвав цю справу політичною. МВС, до якого Олександр Аваков формально не має стосунку, назвало «політичними, а не юридично обґрунтованими» дії НАБУ, а міністр Арсен Аваков заявив, що його син непричетний до розтрати бюджетних коштів.

XS
SM
MD
LG