Доступність посилання

ТОП новини

Стан фігуранта ялтинської «справи «Хізб ут-Тахрір» критичний – адвокат


Фігуранти ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір», світлина проекту Радіо Свобода Крим.Реалії
Фігуранти ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір», світлина проекту Радіо Свобода Крим.Реалії

Адвокат Айдер Азаматов повідомив про критичний стан арештованого фігуранта ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» Арсена Джеппарова, якого утримують у СІЗО російського міста Ростов-на-Дону.

«У Арсена високий тиск, сильні головні болі вже протягом останніх семи місяців, німіє права частина голови і руки. Все це швидше за все може привести до інсульту цих частин тіла, якщо йому не надати швидку і кваліфіковану медичну допомогу», – написав захисник 29 серпня у Facebook.

Азаматов зазначив, що Джеппаров і раніше говорив про погане самопочуття і головний біль. Підсудний скаржився, що медичну допомогу йому не надають.

Наприкінці травня Північно-Кавказький окружний військовий суд на три місяці продовжив термін тримання під вартою шістьом фігурантам ялтинської «справи «Хізб ут-Тахрір».

Обвинувачені у цій справі Арсен Джеппаров, Рефат Алімов, Емір-Усеїн Куку, Муслім Алієв, Інвер Бекіров і Вадим Сірук були затримані в лютому-квітні 2016 року в Ялті. Їх звинувачують у причетності до забороненої в Росії ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір».

Російський військовий суд розглядав ялтинську «справу «Хізб ут-Тахрір» на виїзних засіданнях у Сімферополі, після чого заарештованих кримчан етапували до Росії.

Міністерство закордонних справ України вимагає від Росії звільнити фігурантів ялтинської «справи «Хізб ут-Тахрір».

Представники міжнародної ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір» називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що піддаються несправедливому переслідуванню в Росії і в окупованому нею в 2014 році Криму. Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» у 2003 році.

Захисники заарештованих і засуджених у «справі «Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їхнє переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокати відзначають, що переслідувані в цій справі російськими правоохоронними органами – це переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці і кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам. Міжнародне право забороняє запроваджувати на окупованій території законодавство держави, що окуповує.

XS
SM
MD
LG