Доступність посилання

ТОП новини

Депутат ОПЗЖ задекларував два LAND CRUISER по 800 доларів і нерухомість, ціною увосьмеро нижче від ринкової


На запитання про те, чи вважає він 20 тисяч гривень реальною ціною для автомобіля TOYOTA LAND CRUISER 200, Суто Мамоян зазначив, що так
На запитання про те, чи вважає він 20 тисяч гривень реальною ціною для автомобіля TOYOTA LAND CRUISER 200, Суто Мамоян зазначив, що так

Депутат «Опозиційної платформи – «За життя» Суто Мамоян у 2019 році став власником низки елітних квартир та автомобілів, вказавши в декларації, що вони вартували значно дешевше за ринкові ціни. Це виявила журналістка Радіо Свобода Софія Середа, проаналізувавши декларацію парламентаря за 2019 рік, оприлюднену на сайті НАЗК.

Так, наприклад, у документі йдеться, що 11 липня минулого року Мамоян отримав у власність два елітні авто TOYOTA LAND CRUISER 200 2017 та 2018 року випуску. У своїй декларації кожну автівку він оцінив у 20 тисяч гривень (ринкова вартість таких автомобілів у 2019-му, за оцінкою аналітиків профільного автомобільного ресурсу «Auto Ria», становила, як мінімум від 62 тисячі доларів за одиницю).

Окрім того, 27 червня 2019-го Суто Мамоян став власником двох квартир у столиці у житловому комплексі «Зарічний» на березі Дніпра площею 124,7 та 125,1 квадратних метри.

У декларації Мамояна кожна з цих квартир оцінена у 500 тисяч гривень, при тому, що ринкова вартість квартир такого метражу у Києві у цьому комплексі у 2019 році, за даними експертки з продажу нерухомості Варвари Бочай, стартувала від 1,2 тисячі доларів за квадратний метр. За її словами, придбати таку нерухомість за ціною, яка вказана у декларації Мамояна, було б нереально, бо вона «значно занижена».

Відтак, ціна кожної з двох квартир, вказаних у декларації депутата Мамояна, занижена майже у вісім разів. Адже квартири з таким метражем і у цьому комплексі станом на червень 2019-го продавались за майже 4 мільйони гривень.

Згідно з декларацією, доходи Мамояна у 2019 році складались із:

  • заробітної плати, отриманої до обрання депутатом за основним місцем роботи – ТОВ «М’яспром», де він працював заступником директора (30 975 гривень / близько 3,9 тисяч на місяць, якщо розподілити на перші вісім місяців 2019 року, коли Мамоян не був депутатом);
  • роботи народним депутатом (155 510 гривень / близько 39 тисяч на місяць, якщо розподілити на чотири місяці, протягом яких Мамоян був народним депутатом);
  • подарунку від матері Гавяз Мамоян (1 000 000 гривень у негрошовій формі (ця сума дорівнює вартості двох вищезгаданих квартир, задекларованих Мамояном).

При цьому сам Суто Мамоян, згідно з декларацією, має мільйонні статки у готівці: 2,3 мільйона доларів та 2,6 мільйона гривень, – а також 340 тисяч євро.

Радіо Свобода уточнило у депутата, в якій саме валюті він задекларував своє рухоме і нерухоме майно, на що депутат відповів, що у гривнях.

На запитання про те, чи вважає він 20 тисяч гривень (приблизно 800 доларів США – ред.) реальною ціною для автомобіля TOYOTA LAND CRUISER 200, парламентар зазначив, що так.

«Вони були биті. На автобазар можете поїхати і подивитись», – відповів Мамоян.

На запитання про те, чи можна навіть пошкоджені автомобілі TOYOTA LAND CRUISER 200 купити за 20 тисяч гривень, депутат сказав: «Спробуйте». Водночас аналітики профільного автомобільного ресурсу «Auto Ria» у відповідь на запит Радіо Свобода зазначили: «авто такої марки/моделі й року випуску за ціною в 20 000 гривень повинно бути в дуже поганому стані, не на ходу й фактично металобрухтом».

Щодо задекларованих за заниженою ціною квартир Суто Мамоян розповів, що «це – подарунок мами». За словами депутата, як і його батько, мати працювала у бізнесі, але зараз на пенсії.

«Я не знаю: це реальна чи нереальна ціна (за квартири – ред.). Мені це подарували», – наголосив депутат.

На запитання Радіо Свобода про те, звідки у нього взялися мільйонні статки готівкою при офіційно задекланованій невисокій заробітній платі, Суто Мамоян зазначив: «Мені батько зробив подарунок. Можете у батька взяти декларацію і подивитись. Я у нього працював в компанії, працював все своє життя».

Суто Мамояну 38 років. Він є членом фракції «Опозиційна платформа – «За життя» та входить до парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності. До Верховної Ради потрапив за списком ОПЗЖ під номером 33.

За період каденції у Верховній Раді 9-го скликання встиг відзначитись тим, що відмовлявся спілкуватись з журналістами.

XS
SM
MD
LG