Доступність посилання

ТОП новини

«Репортери без кордонів» оприлюднили список «інтернет-хижаків», які загрожують свободі преси


До Всесвітнього дня боротьби з кібер-цензурою, який відзначають 12 березня, «Репортери без кордонів» оприлюднили список найгірших «інтернет-хижаків» 2020 року. Йдеться про компанії та державні установи, які використовують цифрові технології, щоб шпигувати за журналістами та переслідувати їх, тим самим ставлячи під загрозу свободу преси.

До списку, зокрема, потрапила кремлівська армія «тролів». «тролі» вдаються до поширення неправдивих звітів і відео, публікації особистої інформації (про журналістів), наклепу. Серед відомих цілей російських «тролів» – фінська журналістка Джессіка Аро, автор книги «Армія тролів Путіна».

Згадується також «Роскомнагляд», який блокує веб-сайти і месенджери. Зокрема державна установа заблокувала понад 490 000 веб-сайтів без попередження і без дотримання правових процедур і має секретний «чорний список» заборонених сайтів. Серед цілей «Роскомнагляду» були інформаційні агентства, такі як Фергана, слідчі сайти, такі як Listok і Grani.ru, і політичні журнали, такі як ej.ru і mbk.news. Він також блокує платформи і додатки, які відмовляються зберігати свої дані на серверах у Росії або не надають російській владі ключі для розшифровки повідомлень.

Іранська рада з питань кіберпростору також потрапила до переліку. Державна структура вдається до вибіркового доступу до інтернету, контролю в онлайн-режимі, блокування новинних сайтів, платформ і додатків, таких як Telegram, Signal, WhatsApp, Facebook і Twitter. Як зазначають «Репортери без кордонів», створена у 2012 році організація, до якої високопоставлені військові та політики, є «архітектором «халяльного інтернету». Відключення інтернету влада часто використовує як спосіб стримування та придушення хвиль вуличних протестів, а також для обмеження передачі та поширення незалежної інформації.

XS
SM
MD
LG