Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС заявили про подальшу практику довільних затримань в ОРДЛО і закликали Росію вплинути на бойовиків


За даними СБУ, незаконно позбавленими волі на тимчасово окупованих територіях Донбасу є щонайменше 184 людини
За даними СБУ, незаконно позбавленими волі на тимчасово окупованих територіях Донбасу є щонайменше 184 людини

Служба зовнішніх справ Євросоюзу заявила, що з огляду на доповідь Управління Верховного комісара ООН з прав людини, практика довільних затримань, тортур і жорстокого поводження із затриманими на охопленому збройним конфліктом Донбасі триває. Як йдеться в повідомленні на сайті служби, всі сторони повинні дотримуватися своїх зобов'язань за міжнародним правом прав людини і гуманітарного права.

Зокрема, в доповіді йдеться про виявлення «постійної схеми довільних затримань, що часто зводиться до насильницьких зникнень, тортур і жорстокого поводження із затриманими особами, пов’язаними з конфліктом, в так званій «Луганській народній Республіці» і «Донецької народній Республіці».

«Ця практика і безкарність її виконавців повинні припинитися. Звіти звільнених затриманих щодо умов їх тримання жахливі», – йдеться в повідомленні.

Також вказується, що незалежні міжнародні спостерігачі, зокрема Міжнародний комітет Червоного Хреста, повинні отримати «повний і безумовний доступ до всіх затриманим і місць їхнього утримання».

У повідомленні мовиться, що в цьому контексті ЄС очікує, що Росія надасть значний вплив на «збройні формування, які вона підтримує, для досягнення стійкого і мирного політичного врегулювання конфлікту на сході України».

«Європейський союз знову заявляє про свою цілковиту підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів», – вказано в повідомленні.

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

За даними ООН, від березня 2014-го до 31 жовтня 2019 року внаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули 13 000 – 13 200 людей.

XS
SM
MD
LG