Доступність посилання

ТОП новини

ДСНС назвала ймовірну причину витоку азотної кислоти на Дніпропетровщині


За даними поліції, 7 серпня на Дніпропетровщині з автоцистерни витекло чотири тонни азотної кислоти
За даними поліції, 7 серпня на Дніпропетровщині з автоцистерни витекло чотири тонни азотної кислоти

Державна служба України з надзвичайних ситуацій повідомляє, що в автоцистерні, з якої напередодні на Дніпропетровщині вилилася азотна кислота, в одному з відсіків був розгерметизований фланець (диск, який служить для герметичного сполучення труб – ред.).

Заступник начальника Головного управління ДСНС у Дніпропетровській області з реагування на надзвичайні ситуації Олександр Шевченко повідомив, що фланець був прикріплений болтами з чорних металів, які кислота роз’їдає при контакті.

«На відсіку був розгерметизовано фланець. Зі слів господаря машини, фланець був закріплений болтами з чорного металу, а застосування чорних металів в контакті з азотною кислотою неприпустимо, тому що метал просто «з’їдається». Необхідно застосовувати нержавіючу сталь. Наскільки мені відомо, ніяких допусків і перевірок, які відбуваються під час перевезення небезпечних речовин, підприємство не проходило. Усередині цистерна покрита шаром полімерного матеріалу, який не давав би можливості контактувати кислоті з металом. Однак можливо виникла тріщина, і кислота пройшла через захисний шар і добралася до болтів з чорного металу», – сказав Шевченко. Він додав, що це «тільки припущення».

7 серпня в Петриківському районі Дніпропетровської області за межами селища Іванівка стався витік азотної кислоти з автоцистерни. У поліції раніше заявили, що чотири тонни кислоти витекли попередньо через несправність зливного крану.

Правоохоронці порушили справу за статтею «порушення правил поводження з вибуховими, легкозаймистими та їдкими речовинами або радіоактивними матеріалами».

XS
SM
MD
LG