Доступність посилання

ТОП новини

Роботодавців долучать до підготовки фахівців – в уряді представили концепцію дуальної освіти


За словами міністра освіти і науки Лілії Гриневич, 80% безробітних в Україні мають вищу освіту
За словами міністра освіти і науки Лілії Гриневич, 80% безробітних в Україні мають вищу освіту

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич представила на засіданні уряду 19 вересня концепцію дуальної освіти. Її планують впровадити спочатку в рамках експерименту.

Ідея цього підходу полягає в тому, щоб долучити до навчання студентів закладів вищої і професійно-технічної освіти представників компаній відповідних галузей.

За даними Гриневич, 80% безробітних в Україні – люди з вищою освітою. Вона пов’язує це не тільки зі зношеністю матеріально-технічної бази, але й із тим, що випускники не мають практичного досвіду і не відповідають вимогам, які висувають роботодавці.

«Сьогодні ми бачимо, що чотири з десяти фірм у ключових секторах української економіки свідчать про значний розрив між навичками, якими володіють працівники, і потрібними фірмам для досягнення їхніх бізнес-цілей. Якщо говоримо про такі значні для нас сфери, як IT чи агропромисловість, на які ми традиційно завжди робимо наголос, то більшість таких компаній категорично незадоволена фахівцями, яких продукує система освіти», – зазначила міністр освіти.

Щоб отримати працівника належного рівня, роботодавцям доводиться готувати його власноруч, а отже, час студентів витрачається неефективно, додає вона.

МОН пропонує підхід, який передбачає часткове перенесення навчального процесу на робоче місце, аби студенти могли отримати уявлення про майбутні робочі обов’язки, а роботодавці – знайти і пдіготувати нових працівників.

Читайте також: «Гриневич назвала найбільших ворогів нової української школи​»

«Дуальна форма освіти передбачатиме здобуття від 20 до 50 кредитів під час навчання не за партою, зубрячи теорію, а безпосередньо на робочому місці», – пояснює Гриневич.

Вона також пропонує дозволити роботодавцям брати участь в оцінюванні результатів роботи студентів у період, коли вони вчаться працюючи.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман запропонував упровадити дуальну освіту в рамках експерименту до ухвалення Верховною Радою законодавчого підґрунтя для такого навчання. Протягом місяця урядові відомства мають підготувати проект відповідної постанови.

XS
SM
MD
LG