Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат Медведчук не прийшов на оголошення мого вироку – дисидент Кунцевич


Дисидент Микола Кунцевич вважає, що Віктор Медведчук порушив адвокатську етику під час його захисту на суді у 1984 році
Дисидент Микола Кунцевич вважає, що Віктор Медведчук порушив адвокатську етику під час його захисту на суді у 1984 році

Народний артист України і радянський дисидент Микола Кунцевич стверджує, що призначений йому у кримінальній справі 1984 року адвокат Віктор Медведчук, який нині є лідером проросійської сили «Український вибір» і кумом президента Росії Володимира Путіна, не з’явився на оголошення вироку.

«Вирок був, а адвокат ні. Він не прийшов на його зачитання», – розповів репресований діяч у ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода.

Кунцевич: «Адвокат Медведчук не прийшов на зачитання мого вироку»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00

При цьому, за словами Кунцевича, протягом судового розгляду його справи державний захисник Медведчук наполягав на підвищенні для підзахисного передбаченого терміну на ще майже два роки.

«Адвокат підтримав прокурора у тому, що моя вина доведена, і що покарання мені має бути максимальним – три роки. Водночас він додав: «Товариш прокурор чомусь не врахував, що згідно зі статтею 43 КПК до терміну цього покарання повинен бути доданий термін 1 рік 9 місяців і 19 днів з попереднього терміну», – пояснює дисидент.

Загалом, стверджує Кунцевич, адвокат Медведчук демонстрував бездіяльність під час його захисту: неохоче приходив на ознайомлення зі справою, не надавав підзахисному юридичних консультацій і не робив жодних виписок з документів і під час судового засідання.

За словами дисидента, Віктора Медведчука призначили йому адвокатом у 1984 році майже примусово.

«Мати розповідала мені, що слідчий показав список із 10 прізвищами і одразу сказав: «От цього», – і показав пальцем на Медведчука. Немає сумнівів, що цей список затверджувався десь нагорі, тобто слідчий не сам визначав кандидатів», – вважає Кунцевич.

Адвокат Медведчук лив на мене більше бруду, ніж прокурор – дисидент Кунцевич

Радіо Свобода підготувало запит до Віктора Медведчука з проханням прокоментувати перебіг судового процесу 1984 року над Миколою Кунцевичем.

Нинішнього очільника проросійської сили «Український вибір» часто звинувачують у порушенні адвокатської етики і під час захисту іншого радянського дисидента – ​українського поета Василя Стуса. Сам він своєї провини у цьому не визнає.

«Я можу дивитися в очі і говорити про те, що стосовно Василя Стуса ніякої вини: ні внутрішньої, ні зовнішньої я не відчуваю і ніколи не відчував», – заявляв політик у 2013 році в інтерв'ю Радіо Свобода.

За часів СРСР щодо Миколи Кунцевича було порушено три кримінальні справи: у 1974, 1980 та 1984 роках. Спочатку йому інкримінували «хуліганство» за створення «антирадянських» віршів і «гуморесок» та їх оприлюднення біля пам'ятника Тарасу Шевченку у Києві й на хвилях Радіо Свобода. Згодом Кунцевича засудили за статтею про «поширення завідомо неправдивих вигадок, що паплюжать радянський державний і суспільний лад»​, зокрема, через те, що під час відбування другого терміну покарання він на одному з концертів зачитав уривок поеми Євгена Євтушенка «Братская ГЕС».

У 1987 році його амністували. Загалом Микола Кунцевич провів близько 12 років у радянських тюрмах.

XS
SM
MD
LG