Доступність посилання

ТОП новини

Україна повністю заборонила експорт товарів до РФ – Мінекономіки


Ембарго буде діяти до дня припинення або скасування військового стану та «припинення застосування РФ недружніх дій проти України»
Ембарго буде діяти до дня припинення або скасування військового стану та «припинення застосування РФ недружніх дій проти України»

На засіданні 27 вересня уряд ухвалив постанову «Про заборону вивезення товарів з України на митну територію Російської Федерації». Як повідомила пресслужба Міністерства економіки, документом передбачається заборонити вивезення за межі митної території України товарів за зовнішньоекономічними контрактами, торговельною або країною призначення яких є Росія.

Постанова буде діяти до дня припинення або скасування військового стану та «припинення застосування РФ недружніх дій проти України», йдеться в повідомленні.

«Ми продовжуємо санкційний тиск проти РФ. Ця постанова – ще один з багатьох інструментів економічного впливу. Розуміємо, що санкції – це засіб не лише реагування на військову загрозу, а й упередження агресії в майбутньому. Хочу констатувати, що з початку війни експорт товарів до РФ де-факто було зупинено. Тепер це закріплено і на правовому рівні», – заявила міністр економіки Юлія Свириденко.

Повідомляється, що ембарго на експорт допоможе українським компаніям, що мали контрактні зобов’язання перед суб’єктами РФ, встановити юридичну чіткість у питанні невиконання контрактів і сконцентруватися на інших ринках.

В уряді кажуть, що у березні-червні експорт українських товарів до Росії становив 4,2 млн доларів. Переважно це була продукція з чорних металів на суму і хімічна продукція. Для порівняння – за місяць до повномасшабної війни, у січні 2022 року, українскі підприємства експортували до РФ товарів на 250 млн доларів.

XS
SM
MD
LG