Доступність посилання

ТОП новини

Екзитпол: ультраправі у Швеції здобувають 19,2%


Офіційних результатів виборів у Швеції ще немає
Офіційних результатів виборів у Швеції ще немає

Антиіммігрантська партія «Шведські демократи» здобула 19,2% голосів виборців, відповідно до екзитполу громадської телекомпанії SVT, а опитування на замовлення телекомпанії TV4 передбачило, що ультраправі здобудуть 16,3%.

Якщо ці дані підтвердяться фактичними результатами волевиявлення, ні правлячі соціал-демократи, ані правоцентристські партії не отримають більшості у парламенті на 175 місць.

У Швеції сьогодні, 9 вересня, відбуваються парламентські вибори – перші після того, як у 2015 році Швеція прийняла 163 тисячі прохачів притулку, переважно з Сирії та Афганістану, що є найвищим показником на душу населення у порівнянні з іншими країнами ЄС.

Шведські соціал-демократи набирали найбільше голосів на усіх виборах з 1917 року – часто з результатом у майже 50 відсотків, а то й більше.

Ультраправа партія «Шведські демократи» була заснована в 1988 році, увійшла до шведського парламенту в 2010-му, отримавши майже шість відсотків голосів, а потім подвоївши свій результат на наступних виборах через чотири роки.

XS
SM
MD
LG