Доступність посилання

ТОП новини

«Вони хочуть повернути Крим» – застерігав Єльцин Клінтона у 1996 році


Борис Єльцин та Білл Клінтон (архівне фото)
Борис Єльцин та Білл Клінтон (архівне фото)

Перший президент Росії Борис Єльцин попереджав американського лідера Білла Клінтона, що в разі повернення до влади комуністичної партії існує небезпека розв’язання громадянської війни, скасування кордонів між республіками та анексії Криму.

Про це йдеться у стенограмах бесід Бориса Ельцина і Білла Клінтона, опублікованих на сайті бібліотеки колишнього президента США.

Під час Кремлівського обіду 21 квітня 1996 року, коли Клінтон відвідав Москву, сторони говорили про майбутні президентські вибори в Росії. Єльцин як послідовний антикомуніст чітко попереджав про загрози в разі повернення до влади компартії.

«Існує кампанія в пресі США, в якій йдеться, що люди не повинні боятися комуністів, що вони хороші, чесні і добрі люди. Я попереджаю не вірити цьому. Більше половини з них фанатики, вони знищують все. Це означатиме громадянську війну, – сказав Єльцин та уточнив – Вони скасують кордони між республіками, вони хочуть повернути Крим, навіть висувають претензії щодо Аляски».

У відповідь Клінтон каже, що розуміє, що є люди, які прагнуть викликати обурення щодо Заходу, зокрема проти США.

Колишній високопосадовець Пентагону і директор американського Центру Байдена Майкл Карпентер з приводу цієї стенограми зауважив у Twitter: це корисне нагадування про те, що реваншистські настрої були сильними тоді також.

«У щойно розсекречених бібліотечних виданнях Клінтона Єльцин застерігає, що якщо Зюганов і комуністи прийдуть до влади в 96 році, вони «повернуть Крим» і «навіть висунуть претензії на Аляску». Це корисне нагадування про те, що реваншистські почуття були сильними теж», – написав Карпентер.

На президентських виборах в Росії головними конкурентами вважались тодішній президент Борис Єльцин і лідер КПРФ Борис Зюганов. За результатами другого туру голосування Борис Єльцин здобув понад 50% голосів і був переобраний на другий термін.

31 грудня 1999 року Борис Єльцин оголосив про свою відставку. Того ж дня Володимир Путін як глава уряду став виконувачем обов’язків президента Росії. 26 березня 2000 року він був офіційно обраний на цей пост.

У 2014 році Росія анексувала Крим. Україна і країни Заходу вважають анексію півострова незаконною.

XS
SM
MD
LG