Доступність посилання

ТОП новини

ЄС хоче інвестувати прибутки із заморожених активів у виробництво зброї в Україні


Українські військові на британському танку Challenger 2, фото ілюстративне
Українські військові на британському танку Challenger 2, фото ілюстративне

У ЄС готують рішення, яке дозволить інвестувати частину коштів, згенерованих замороженими російськими суверенними активами, у виробництво зброї з допомогою українських потужностей та надавати цю зброю для України. Про це 24 травня повідомляє кореспондентка Радіо Свобода в Брюсселі з посиланням на високопоставленого чиновника в Європейській раді, який не уповноважений давати коментарі ЗМІ.

«Уперше ми матимемо готівку, доступну негайно. Ми сподіваємося отримати ці кошти в липні, тому вирішили не використовувати їх для відшкодування державам-членам, а пустити на фінансування закупівель у Європі чи за межами Європи, або також в Україні. І ми хотіли б запропонувати державам-членам використати частину з цих надприбутків для фінансування оборонної промисловості в Україні», – зазначив європейський чиновник і пояснив, що таким чином у Брюсселі хочуть відреагувати на запит України допомогти з фінансуванням оборонної промисловості, який прозвучав на оборонному форумі у Брюсселі 6 травня, організованому ЄС.

На оборонному форумі міністр стратегічної промисловості України Олександр Камишін зазначив, що оборонна промисловість України могла б виробляти продукцію на додаткові 10 мільярдів доларів, якби мала належне фінансування. Євросоюз має отримати перший транш прибутків із заморожених суверенних активів Росії в липні, він становитиме приблизно 1,6 мільярда євро.

Загалом ЄС підготував пакет із семи рішень, усі з яких стосуються допомоги Україні зброєю з Європейського фонду миру. Загальна сума пакета рішень становить 6,6 мільярда євро, в які входять 5 мільярдів зі спеціального фонду допомоги Україні, створеного на початку цього року, та 1,6 мільярда євро прибутків від заморожених російських активів.

5 мільярдів із фонду допомоги Україні ЄС хоче використати на відшкодування наданої зброї країнам-членам. А кошти, згенеровані замороженими активами, на нові оборонні закупівлі, в тому числі в Україні.

Водночас для реалізації такого плану потрібна згода усіх 27 країн-членів щодо пакета з семи рішень, пояснюють європейські дипломати. Угорщина поки що блокує їхнє ухвалення. Якщо раніше Угорщина скаржилася на внесення OTP банку в українські санкційні списки, то тепер уже наполягає на утисках угорського бізнесу в Україні, зокрема щодо фармацевтичних компаній.

Один із дипломатів у ЄС назвав поведінку Угорщини обурливою. «На кожному повороті ти бачиш, як угорці заважають Україні боротися з агресором... Я пʼю заспокійливі, коли говорю про цю проблему, тому що зараз це стає справді безглуздим», – сказав дипломат.

У Європейській раді сподіваються ухвалити остаточне рішення щодо інвестицій в українську оборонну промисловість до кінця наступного місяця.

Посли країн ЄС схвалили схему використання доходів від заморожених у Євросоюзі російських активів на потреби оборони України у Брюсселі 8 травня.

Форум

XS
SM
MD
LG