Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС хочуть відмовитись від переведення годинників на літній і зимовий час – Юнкер


У Європейському союзі мають намір відмовитися від переведення годинників на зимовий і літній час – про це повідомив голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер 31 серпня в ефірі німецького телеканалу ZDF.

Він прокоментував підсумки опитування, в якому більшість жителів ЄС виступили за скасування переведення стрілок годинника. Питання поставлять на обговорення в керівництві Єврокомісії.

«Рішення буде ухвалене сьогодні», – заявив Юнкер.

У разі схвалення Єврокомісією пропозиції її мають затвердити Європарламент і країни-члени Євросоюзу.

Зазначається, що в неофіційному онлайн-опитуванні щодо скасування переведення часу взяли участь 4,6 мільйона осіб, що стало найбільшим в історії. Водночас це лише 0,86 відсотка від усього населення ЄС. Серед них понад 80% підтримали перехід на єдиний літній час, тобто за збереження протягом усього року літнього часу, зсунутого на годину вперед порівняно з поясним.

Практика щорічного переходу на літній час і повернення на поясний застосовується зараз у майже 75 країнах чи територіях світу, на всій їхній площі чи частково. При цьому близько 180 країн чи територій не користуються сезонним часом.

Ті, хто підтримує літній час, стверджують, що довші години денного світла влітку допомагають економити енергію і підвищити продуктивність. Супротивники кажуть, що це має короткостроковий негативний вплив на здоров’я людей. Європейська комісія також встановила, що часові зміни дають мінімальну економію енергії.

В Україні зміна часу відбувається разом із усім Європейським союзом і більшістю країн Європи двічі на рік: в останню неділю березня країна переходить на літній час, а кожної останньої неділі жовтня повертається на зимовий, тобто свій поясний час.

Переведення годинників регламентується постановою Кабінету міністрів від 1996 року.

XS
SM
MD
LG