Доступність посилання

ТОП новини

В Естонії армійського офіцера і його батька підозрюють у шпигунстві на користь Росії


Офіцер естонської армії та його батько заарештовані за підозрою у зраді та шпигунстві на користь Росії.

Державна прокуратура Естонії та служба внутрішньої безпеки заявили у спільній заяві 5 вересня, що Денис Метсавас і Петро Волін були заарештовані два дні тому.

38-річний Метсавас і його 65-річний батько підозрюються у тому, що з 2013 року передавали інформацію, що містить державну таємницю Естонії та інші секретні дані російській військовій розвідці, відомій також як ГРУ.

Метсавас служив у збройних силах країни з 1998 року на різних посадах, включаючи місію військ НАТО в Афганістані. У 2015 році він отримав звання майора.

Волін служив у прикордонних військах КДБ за радянських часів.

За даними місцевих ЗМІ, чоловіки отримали громадянство Естонії в 1990-х роках.

«Зрозуміло, що насамперед Метсавас мав доступ до секретної інформації, але передача секретної інформації та її донесення до ГРУ були здійснені обома особами», - заявила журналістам прокурор Інна Омблер.

Командувач збройними силами Естонії генерал Ріго Террас сказав, що Метсавас був «зрадником», який завдав значної шкоди маленькій балтійській нації та її союзникам в НАТО.

«Було завдано шкоди обороноздатності Естонії», – сказав він.

Окупована Радянським Союзом під час Другої світової війни, Естонія отримала незалежність в результаті розвалі Радянського Союзі і зараз є членом НАТО та Європейського Союзу.

Колишня радянська республіка стала свідком низки гучних розслідувань, пов’язаних з Росією з моменту отримання її незалежності в 1991 році.

У лютому сусідні країни обмінялися двома засудженими шпигунами після того, як обидва чоловіки отримали президентські помилування, повідомляє естонська влада.

XS
SM
MD
LG