Доступність посилання

ТОП новини

Естонія планує обговорити з НАТО та ЄС російські перешкоди GPS


Естонія, Латвія та Литва звинувачує Росію у періодичних перешкодах сигналу GPS.
Естонія, Латвія та Литва звинувачує Росію у періодичних перешкодах сигналу GPS.

Естонія планує обговорити з НАТО та ЄС російські перешкоди GPS на Балтиці, заявив міністр закордонних справ країни Маргус Тсахкна.

«Перешкоди GPS в повітряному просторі Естонії з боку РФ вплинули на цивільну авіацію в нашому регіоні. Тим самим Росія порушує міжнародні правила. Ми обговоримо проблему з союзниками по НАТО і партнерами з ЄС», – написав він у соцмережі Х у понеділок увечері після переговорів зі своїми колегами з Латвії, Литви, Фінляндії та Швеції.

Естонія, Латвія та Литва звинувачує Росію у періодичних перешкодах сигналу GPS.

За оцінками експертів, за останні місяці через перешкоди GPS постраждали десятки тисяч цивільних авіарейсів. Зокрема, 25 і 26 квітня два літаки авіакомпанії Finnair, що прямували з Гельсінкі до міста Тарту в Естонії, були змушені повернутися в аеропорт вильоту через такі перешкоди. Через проблеми з сигналом GPS фінська авіакомпанія Finnair з 29 квітня до 31 травня зупинила польоти до естонського міста Тарту.

Високопосадовець у розмові з FT припустив, що Росія може глушити GPS-сигнали, щоб захистити Калінінград від потенційних атак українських безпілотників.

У березні видання The Times повідомило, що Росія могла заглушити GPS-сигнал літакові Королівських військово-повітряних сил Великої Британії, на якому міністр оборони Ґрант Шаппс повертався з Польщі на батьківщину. За даними журналістів, сигнал GPS був відсутній приблизно 30 хвилин, коли літак Dassault 900LX Falcon пролітав над Балтійським морем біля Калінінградської області.

Форум

XS
SM
MD
LG