Доступність посилання

ТОП новини

Франція звинувачує Росію в спробі перехопити дані з військового супутника


За словами міністра оборони Франції Флоранс Парлі, «спроба підслухати сусіда є не тільки недружньою, а й актом шпигунства»
За словами міністра оборони Франції Флоранс Парлі, «спроба підслухати сусіда є не тільки недружньою, а й актом шпигунства»

Росія намагалася перехопити зашифровані дані з військового супутника, який використовували армії Франції й Італії для безпечного зв’язку, заявила міністр оборони Франції Флоранс Парлі.

За даними міністра, інцидент стався в 2017 році. Тоді на висоті 36 тисяч кілометрів російський супутник радіоелектронноuj зв’язку «Луч-Олімп» підійшов до супутника Athena-Fidus дуже близько, повідомила голова французького військового відомства.

За словами Флоранс Парлі, «спроба підслухати сусіда є не тільки недружньою, а й актом шпигунства».

Французько-італійський телекомунікаційний супутник Athena-Fidus запустили в березні 2014 року для гарантування безпечного зв’язку для французьких й італійських збройних сил і служб екстреної допомоги.

Дії російського супутника «Луч» обговорювалися на секретних нарадах представників організації супутникового зв'язку Intelsat і Пентагону, повідомляло в 2015 році видання SpaceNews. Апарати такого типу здатні маневрувати на орбіті, щоб зближуватися з іншими супутниками й отримувати інформацію про них. Про це заявляла помічник держсекретаря США з контролю над озброєннями Ілем Поблет.

XS
SM
MD
LG