Доступність посилання

ТОП новини

Автоперевізники блокують фурами Кабмін і вимагають спрощення дозвільної системи


Близько тисячі українських автоперевізників, які спеціалізуються на міжнародних вантажних перевезеннях, почали попереджувальну акцію протесту під стінами Кабміну. Частина з них приїхала на власних фурах та на знак протесту припаркувала їх просто перед будинком уряду.

За словами перевізників, нова система видачі дозволів на міжнародні перевезення, а також відсутність нормальної інфраструктури для «далекобійників» і черги в пунктах видачі дозволів та на кордонах паралізували їхню роботу, зменшили доходи працівників галузі та поставили під загрозу зриву вже підписані контракти. Протестувальники закликають уряд вирішити ці проблеми, максимально спростити систему видачі дозволів та не ухвалювати надалі жодних рішень щодо автомобільних перевезень без консультацій з представниками галузі.

Головна претензія до системи видачі дозволів, яка працює з 1 січня 2020 року – в тому, що подавати заявку можна онлайн, але отримувати її – лише особисто у пунктах видачі, які працюють не щодня та не цілодобово, а відтак утворюються тисячні черги. Окрім того, перевізники наводять приклади того, як наявні дозволи скуповують онлайн та перепродують, відтак ті, хто займається реальними перевезеннями, не може отримати дозвіл вчасно та простоює замість того, щоб доставляти вантажі у країни ЄС та з ЄС до України.

«Далекобійники» та представники транспортних компаній оголосили, що їхня акція є попереджувальною. Тобто, якщо уряд не почує їхніх вимог, перевізники обіцяють значно масштабніші протести, під час яких вони планують утворити затори з фур на всіх в’їздах до Києва.

За статистикою, яку мають автотранспортні компанії, лише за січень кількість міжнародних вантажних рейсів з України скоротилася на 5 тисяч, як наслідок, працівники галузі недоотримали зарплатню на 25 мільйонів гривень, а вся галузь сплатила на 32 мільйони гривень менше податків та зборів, ніж до змін у системі надання дозволів.

Ця проблема загострилася через те, що торік Польща встановила квоту на міжнародні автомобільні перевезення у 2019 році на рівні 130 тисяч дозволів. Ключовий аргумент польської переговорної команди – інтереси польських перевізників. Позиція української сторони – квота дозволів не може бути меншою, ніж 200 тис. дозволів. Міністр інфраструктури Владислав Криклій, зі свого боку, пообіцяв днями відвідати Польщу і провести переговори щодо збільшення квот для українців. За його словами, Україна та Білорусь у цих переговорах із Польщею мають консолідовану позицію.

«Через тиждень спеціально їду до Польщі з цього питання. Зустрінусь із міністром інфраструктури Польщі Анджеєм Адамчиком. З цього питання ми маємо підтримку в Білорусі, і, думаю, нам вдасться зрушити з місця», – пообіцяв міністр.

Водночас питання спрощення української системи дозволів у Мінінфраструктури не коментують.

XS
SM
MD
LG