Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний оперний проект GAZ за мотивами постановки Курбаса показують у Києві


Допрем’єрний показ опери за мотивами Курбаса «Ґаз»
Допрем’єрний показ опери за мотивами Курбаса «Ґаз»

Українська прем’єра міжнародного оперного проекту GAZ 11 червня відбудеться на сцені Національного театру імені Івана Франка у Києві.

Новий спектакль музиканти формації NOVA OPERA створили за мотивами постановки розстріляного у Сандармоху режисера Леся Курбаса. Музика і текст є оригінальними. Артисти співають трьома мовами і через рух витворюють на сцені нову реальність, застосовуючи розроблені Курбасом прийоми.

Ця постановка є результатом співпраці режисерки з Нью-Йорка Вірляни Ткач, композиторів Романа Григоріва та Іллі Разумейка, австрійського хореографа Симона Майєра, медіа-артиста Георгія Потопальського та художника-сценографа Вальдемара Клюзка.

Репетиція опери за мотивами постановки Леся Курбаса «Gaz»
Репетиція опери за мотивами постановки Леся Курбаса «Gaz»

Ідея проекту виникла під час виставки «Курбас: Нові світи», яка проходила на Мистецькому Арсеналі у Києві у 2018 році.

Опера GAZ створена на кошти, отримані в результаті перемоги у конкурсі проектів (усього подавалися 446 проектів – ред.) на грант від Culture Bridges. Проект переміг і в конкурсі Українського культурного фонду. Його реалізацію також підтримали Гете Інститут та Австрійський культурний форум.

Американська прем’єра опери GAZ запланована на 2020 рік у театрі La Mama у Нью-Йорку. 17 вересня 2019 року оперу GAZ покажуть у Відні на фестивалі Musiktheatertage WIEN.

XS
SM
MD
LG