Доступність посилання

ТОП новини

Посольство США в Грузії розкритикувало владну партію «Грузинська мрія»


На тлі гострої критики грузинський парламент 30 грудня затвердив ініціативу щодо розформування Служби держінспектора
На тлі гострої критики грузинський парламент 30 грудня затвердив ініціативу щодо розформування Служби держінспектора

Посольство США в Грузії поширило заяву, в якій розкритикувало владну партію «Грузинська мрія» через ухвалення закону, який скасовує Службу державного інспектора, а також призначення ще одного судді Верховного суду.

«Минулого тижня правляча партія підірвала підзвітність уряду, скасувавши Службу державного інспектора, яка уповноважена розслідувати зловживання з боку поліції та захищати конфіденційність даних; підірвала незалежність окремих суддів, вносячи поправки до Закону про загальні суди і підірвала віру в судову систему, призначивши ще одного суддю Верховного суду, використовуючи некоректний процес добору. Громадськості не було надано жодних переконливих причин, через які ці дії потрібно було проводити поспіхом без відповідних консультацій», – йдеться в заяві американського посольства.

Американські дипломати додають, що «дії, які послаблюють демократичні інститути, такі як судова система або незалежні наглядові органи, завдають шкоди прагненню Грузії до членства в НАТО та Європейському союзі та підривають основні свободи, які є основою грузинської культури та суспільства».

На тлі гострої критики грузинський парламент 30 грудня затвердив ініціативу щодо розформування Служби держінспектора. Єдине, на що погодилася владна партія, – зберегти роботу 120 співробітникам служби замість того, щоб з 1 березня, як планувалося, звільнити їх. Проте посаду не збереже сама держінспектор Лонда Толорая. Законом скасовується Служба державного інспектора, а на її базі створюється два інші відомства.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.
XS
SM
MD
LG