Доступність посилання

ТОП новини

У Грузії відбуваються вибори президента


Згідно з новою конституцією, яка набирає чинності в листопаді одразу після інавгурації п’ятого президента, наступні президентські вибори вже не будуть всенародними
Згідно з новою конституцією, яка набирає чинності в листопаді одразу після інавгурації п’ятого президента, наступні президентські вибори вже не будуть всенародними

У Грузії 28 жовтня відбуваються президентські вибори, голосувати мають право понад 3,5 мільйона громадян. У контрольованих підтримуваними Росією сепаратистами Абхазії та Південній Осетії голосування не розпочалося.

Зареєстровані 25 кандидатів. Серед них троє вважаються основними претендентами – це колишня міністр закордонних справ Саломе Зурабішвілі (її підтримує владна партія «Грузинська мрія»), колишній міністр закордонних справ Ґріґол Вашадзе від партії Міхеїла Саакашвілі «Єдиний національний рух» і міжпартійного об’єднання «Сила в єдності», а також колишній спікер парламенту Давіт Бакрадзе, який представляє партію «Європейська Грузія».

Виступаючи напередодні на грузинському телебаченні, колишній президент Міхеїл Саакашвілі, який живе в Нідерландах, заявив, що якщо влада спробує сфальсифікувати результати голосування на користь Саломе Зурабішвілі, «в країні підніметься цунамі протесту», як у 2003 році, коли відбулася Революція троянд.

Згідно з новою конституцією, яка набирає чинності в листопаді одразу після інавгурації п’ятого президента, наступні президентські вибори вже не будуть всенародними: з 2024 року право обирати главу грузинської держави матиме спеціальна асамблея, що складатиметься з членів парламенту і депутатів місцевих представницьких органів.

Перебіг голосування відстежують сотні міжнародних спостерігачів.

XS
SM
MD
LG