Доступність посилання

ТОП новини

Генсек ООН попередив, що Близький Схід перебуває на межі «повномасштабного конфлікту»


«Близький Схід стоїть на краю прірви. Останніми днями ми стали свідками небезпечної ескалації», – заявив Антоніу Гутерріш
«Близький Схід стоїть на краю прірви. Останніми днями ми стали свідками небезпечної ескалації», – заявив Антоніу Гутерріш

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш 18 квітня змалював похмуру картину ситуації на Близькому Сході, попередивши, що ескалація напруженості через війну в Газі та напад Ірану на Ізраїль може перерости в «повномасштабний регіональний конфлікт».

За його словами, військовий наступ Ізраїлю в секторі Газа створив «гуманітарний пейзаж пекла» для цивільного населення, яке опинилося в пастці.

«Близький Схід стоїть на краю прірви. Останніми днями ми стали свідками небезпечної ескалації», – заявив Гутерріш, якого цитує AFP, на засіданні Ради Безпеки ООН.

Він сказав, що один прорахунок або непорозуміння «може призвести до немислимого – повномасштабного регіонального конфлікту».

Читайте також: Ізраїль ухвалюватиме власні рішення – Нетаньягу про відповідь Ірану

У ніч на 14 квітня Іран завдав по Ізраїлю комбінованого удару із застосуванням ударних безпілотників і ракет. Ізраїльські військові повідомили, що 99% всіх ракет і безпілотників, запущених Іраном, – загалом понад 300 – були збиті, причому більша частина – поза територією Ізраїлю. В обороні брали участь сили ППО, у тому числі системи «Залізний купол» та «Праща Давида», а також винищувачі армії Ізраїлю та військові кораблі США та Великої Британії.

До оборони приєдналися і збройні сили Йорданії, через повітряний простір якої ракети та дрони летіли на Ізраїль. Ізраїль заявив про те, що незначні збитки були завдані одній військовій базі в пустелі Негєв. Жертв немає, кілька людей постраждали.

Іран заявив, що вразив усі намічені військові цілі в Ізраїлі. Підтверджень цим повідомленням немає, і багато коментаторів зазначають, що відбиття масованого удару стало успіхом ППО Ізраїлю та його союзників.

Читайте також: У Секторі Гази розвантажили перше судно з гуманітарною допомогою

Ізраїль розпочав наземну операцію у Смузі Гази у відповідь на напад угруповання «Хамас», визнаного терористичним в ЄС і США, на південь Ізраїлю 7 жовтня 2023 року. Тоді від рук джигадистів загинули близько 1200 осіб, включаючи дітей, жінок і літніх людей, понад 250 були захоплені в заручники й вивезені до Сектору Гази. Ізраїль заявив, що його мета – повне знищення «Хамасу».

Підконтрольне «Хамасу» МОЗ Гази стверджує, що з початку бойових дій у секторі загинули понад 30 тисяч палестинців. Ці дані неможливо перевірити з незалежних джерел. Багато країн звинувачують Ізраїль у надмірній жорстокості щодо мирних громадян. Ізраїльські військові стверджують, що атакують виключно інфраструктуру джигадистів і стверджують, що «Хамас» розміщує свої обʼєкти в густонаселеній забудові, використовуючи мирне населення як живий щит.

Форум

XS
SM
MD
LG