Доступність посилання

ТОП новини

У Гонконзі поновилися протести проти обмеження автономії міста


Учасники протесту одягали маски, щоб уникнути ідентифікації владою, Гонконг, жовтень 2019 року
Учасники протесту одягали маски, щоб уникнути ідентифікації владою, Гонконг, жовтень 2019 року

У Гонконзі в неділю тисячі людей взяли участь у демонстраціях проти планів влади Китаю обмежити автономію міста. Це була перша масова акція протесту після початку епідемії коронавірусної інфекції, через яку в Гонконгу були запроваджені жорсткі карантинні заходи.

Частина з них не скасована досі, зокрема, заборонено збиратися групами більш як вісім осіб. Ця заборона не завадила людям вийти на акцію протесту.

У кількох місцях поліція застосувала проти демонстрантів сльозогінний газ, декілька людей були затримані.

Влада КНР внесла до порядку сесії Всекитайських зборів народних представників законопроєкт про національну безпеку в Гонконзі.

Про те, що Гонконг терміново має ухвалити власний закон про національну безпеку для стримування актів насильства і сепаратизму, китайська влада заявила в квітні. Пекін вважає, що протести влітку 2019 року завдали удару по верховенству права в автономії. До сфери національної безпеки китайська влада також зарахувала боротьбу з епідемією COVID-19. Підтримувана Китаєм адміністрація Гонконгу заявила, що виступає за ухвалення документа. Виступаючи на сесії 24 травня, міністр закордонних справ Китаю Ван І закликав без зволікання схвалити документ.

Сполучені Штати засуджують КНР за одностороннє нав'язування Гонконгу нового закону про національну безпеку. За словами держсекретаря США Майка Помпео, цей крок йде врозріз з законодавством регіону і не бере до уваги поради жителів міста. Законопроект засудили також міжнародні правозахисні організації.

Влітку 2019 року підтримуване Пекіном керівництво Гонконгу вирішило ухвалити закон про екстрадицію підозрюваних у злочинах до материкового Китаю. Це викликало масові акції протесту. Вони супроводжувалися сутичками з поліцією. Після масових демонстрацій влада відкликала законопроект, але протестувальники продовжили виходити на вулиці і вимагати більшої незалежності від Китаю і звільнення всіх затриманих активістів. Після початку епідемії масові акції не проводилися.

XS
SM
MD
LG