Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний кримінальний суд заявляє, що його не зупинять погрози США


Джон Болтон напередодні назвав суд в Гаазі «безвідповідальним» й «абсолютно небезпечним»
Джон Болтон напередодні назвав суд в Гаазі «безвідповідальним» й «абсолютно небезпечним»

Міжнародний кримінальний суд (ICC) заявляє, що «продовжить неухильно виконувати свою роботу». Так ICC відреагував на заяви радника Білого дому з питань національної безпеки Джона Болтона, який пригрозив суду санкціями з боку США, якщо він продовжить розслідування ймовірних воєнних злочинів, скоєних американським персоналом в Афганістані.

Суд, який базується в Гаазі і розслідує злочини проти людства, геноцид і воєнні злочини, 11 вересня заявив, що є незалежною і незаангажованою інституцією з підтримкою 123 країн.

«ICC неухильно продовжить виконувати свою роботу, відповідно до тих принципів і основоположної ідеї верховенства права», – йдеться в заяві.

Радник Білого дому з питань національної безпеки Джон Болтон 10 вересня назвав Гаазький суд «безвідповідальним» і «абсолютно небезпечним» для Сполучених Штатів, Ізраїлю й інших союзників.

Болтон також заявив, що будь-яке розслідування можливих воєнних злочинів, вчинених військовими чи розвідниками США під час війни в Афганістані, стане «абсолютно необґрунтованим розслідуванням».

Радник з питань національної безпеки США заявив, що Вашингтон готовий запровадити фінансові санкції та кримінальну відповідальність проти посадових осіб Міжнародного кримінального суду, якщо вони виступлять проти будь-кого з американців.

Сполучені Штати не ратифікували Римський статут, згідно з яким у 2002 році був створений Міжнародний кримінальний суд, проти якого виступив тодішній президент Джордж Буш. Його наступник на посаді Барак Обама робив кроки для співпраці з цією організацією.

XS
SM
MD
LG