Доступність посилання

ТОП новини

В Ірані відзначають річницю захоплення посольства США


Акція в Тегерані, 4 листопада 2019 року
Акція в Тегерані, 4 листопада 2019 року

В Ірані 4 листопада відзначають 40-у річницю захоплення посольства США в Тегерані під час Ісламської революції 1979 року.

Як повідомляють державні ЗМІ, підтримувані владою акції почалися у майже тисячі міст і містечок по всій країні.

У Тегерані державне телебачення показало натовпи людей, а новинні агнції поширили фото, як протестувальники палять американський прапор.

Учасники протестів також вигукували гасла проти США й Ізраїлю (зокрема, «Смерть Америці»).

«Наша боротьба з Америкою – це боротьба за нашу незалежність, за те, щоб не піддаватися знущанням, за цінності, переконання і нашу релігію», – заявив начальник армії генерал-майор Абдолрахім Мусаві у своєму виступі на мітингу.

Цьогорічну річницю відзначають на тлі посиленої напруженості між Іраном і США після рішення президента Дональда Трампа вивести Вашингтон з ядерної угоди 2015 року між Тегераном і світовими державами і знову запровадити санкції проти Ірану.

4 листопада 1979 року войовничі іранські студенти, підбурювані ультрарелігійними колами, ввірвалися в будівлю посольства США в Тегерані і захопили в заручники 52 американців, яких утримували 444 дні після того, як Вашингтон відмовився видавати Іранові на суду скиненого іранського шаха Могаммада Резу Пахлаві. Відтоді дві країни не мають дипломатичних відносин.

XS
SM
MD
LG