Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Казахстану заборонив купівлю іноземної валюти «для збереження»


Прем'єр-мінітр Казахстану Аскар Мамін
Прем'єр-мінітр Казахстану Аскар Мамін

Уряд Казахстану заборонив купівлю іноземної валюти, не пов’язану з виконанням поточних зобов’язань, підтвердив 10 березня заступник міністра фінансів країни Берик Шолпанкулов.

«На валютному ринку повинні всі учасники купувати валюту тільки в рамках виконання своїх зобов’язань, у разі якщо вони купують обладнання або погашають свої борги у вигляді валюти. Просто купити валюту і на збереження – заборона здійснюється», – сказав Шолпанкулов.

Як пишуть місцеві ЗМІ, обмінні пункти в найбільших містах країни призупинили продаж іноземної валюти в очікуванні торгів. Вартість одного долара в Алмати і Нур-Султані коливається від 385 до 394 тенге. Ще в п’ятницю, 6 березня, офіційний курс, встановлений Національним банком Казахстану, становив 382,05 тенге за долар, а місяць тому тенге коштував близько 376 за долар.

9 березня світові біржі зафіксували різке падіння цін на нафту, спровоковане розвалом угоди ОПЕК+. Слідом за нафтою на біржі Forex обвалилися і валюти нафтовидобувних країн, зокрема, російський рубль.

Прем’єр-міністр Казахстану Аскар Мамін оприлюднив спільну з Національним банком країни заяву, повідомивши, що в зв’язку з «істотним зниженням світових цін на нафту» уряд піде на скорочення «непріоритетних» бюджетних витрат. Президент країни Касим-Жомарт Токаєв доручив уряду створити спеціальний антикризовий штаб, який має розробити план дій з підтримки зайнятості населення.

XS
SM
MD
LG