Доступність посилання

ТОП новини

У Казахстані почався суд у справі про пожежу в автобусі, де загинули 52 людини


Засідання суду почалося в Актобе, Казахстан, 3 вересня 2018 року
Засідання суду почалося в Актобе, Казахстан, 3 вересня 2018 року

Суд у казахстанському Актобе почав розглядати кримінальну справу про пожежу в автобусі, в якому в січні 2018 року загинули 52 трудових мігрантів з Узбекистану, які їхали в Росію на заробітки.

На слухання 3 вересня в Казахстан приїхали 11 родичів загиблих з Узбекистану. Вони висловили невдоволення тим, що суддя має намір вести процес казахською мовою, і попросили надати їм перекладача на узбецьку.

На лаві підсудних – п’ятеро осіб. Троє з них – водії автобуса. Вони з 26 січня 2018 року перебувають під арештом в слідчому ізоляторі Актобе. Обвинуваченими виступають також засновник транспортної компанії «Азія транзит сервіс» (саме їй належав автобус) і механік цієї компанії, який проводив огляд автобуса. Вони перебувають під підпискою про невиїзд.

Трагедія сталася в Актюбинській області на заході Казахстану 18 січня. Із 57 людей, які перебували в транспорті, 52 – загинули.

У МВС Казахстану заявили, що причиною пожежі в автобусі в Казахстані було відкрите вогнище на портативній газовій плиті. Слідчі вважають, що вона використовувалася для опалення в автобусі.

Пізніше з'ясувалося, що старий автобус останній огляд пройшов в серпні 2015 року, і у нього вже два роки як не було ліцензії на нерегулярні пасажирські перевезення.

Водіїв автобуса звинувачують в порушенні вимог пожежної безпеки і правил експлуатації транспортних засобів, що призвело до смерті двох і більше осіб. Засновника компанії звинувачують в тому, що він не виконував належним чином свої зобов'язання як юридична особа і, підробивши документи, надав в експлуатацію несправний транспортний засіб. Механіку інкримінують випуск на маршрут несправного автобуса.

Усі підсудні обвинувачення відкидають.

XS
SM
MD
LG