Доступність посилання

ТОП новини

ISW: війська РФ хочуть відкинути ЗСУ від кордону і наблизитися до Харкова в межах досяжності ствольної артилерії


Український поліцейський оглядає пошкоджену будівлю під час евакуації місцевого населення, Вовчанськ, Харківська область, 13 травня 2024 року
Український поліцейський оглядає пошкоджену будівлю під час евакуації місцевого населення, Вовчанськ, Харківська область, 13 травня 2024 року

Російські війська хочуть відкинути ЗСУ від кордону з Бєлгородською областю і наблизитися до Харкова в межах досяжності ствольної артилерії, йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Як зазначається в звіті, 17 травня сили РФ продовжували наступ у районі Липців, проте підтверджених змін лінії фронту на цій ділянці не було.

«Російське джерело стверджувало, що російські війська розширюють свою зону контролю поблизу Лук’янців (на північний схід від Липців). Проте ISW не знайшло візуального підтвердження цих тверджень», – йдеться у звіті.

Аналітики також не підтверджують змін лінії фронту біля Вовчанська.

В Інституті вивчення війни припускають, що російські війська, ймовірно, зможуть розтягнути українські війська на широкому фронті і закріпитися в районі міжнародного кордону, навіть якщо темпи російського наступу на півночі Харківщини сповільняться.

ISW продовжує оцінювати, що російські наступальні операції вздовж кордону на Харківщині, ймовірно, мають стратегічну мету притягнути і зафіксувати українські війська на цій осі, щоб уможливити російське просування в інші райони східної України.

Читайте також: «Це не наступ, це захист» – Зеленський щодо обмеження використовувати західну зброю для ударів по Росії

«Навіть обмежена активність Росії на інших ділянках міжнародного кордону нижче порогу російських наступальних операцій може призвести до розтягування українських сил на ширшому фронті. Російські війська зможуть відволікати і закріплювати українські сили в прикордонній зоні доти, доки Росія зберігатиме свою присутність на півночі Харківської області і погрожуватиме проникненням в інші прикордонні райони», – йдеться у звіті.

Аналітики ISW зауважують, що російські війська демонструють схильність до проведення наступальних операцій на різних ділянках фронту «імпульсами», коли на одній ділянці інтенсивність знижується, а на іншій зростає, і російські війська можуть сповільнювати наступальні дії на півночі Харківщини на деякий час, але відновити їхній темп пізніше на власний розсуд.

Читайте також: Немає навичок і можливостей – у НАТО пояснили, чому Росія не здатна на стратегічний прорив

В американському Інституті вивчення війни (ISW) 15 травня заявили, що темпи російських наступальних операцій на півночі Харківської області, схоже, сповільнилися, і характер наступальної активності в цьому районі відповідає оцінці, що російські війська надають перевагу створенню «буферної зони» в районі міжнародного кордону, а не більш глибокому проникненню на територію Харківської області.

Російські сили зранку 10 травня розпочали наступальні дії в Харківській області уздовж українсько-російського кордону. Їм вдалося захопити кілька сіл, нині тривають бої за Вовчанськ, місто з довоєнним населенням майже 17 тисяч людей.

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Литвиненко заявив, що на кордоні з Харківською областю Росія зосередила близько 50 тисяч солдатів, у наступі наразі беруть участь понад 30 тисяч російських солдатів. Але, за його словами, загрози штурму міста Харкова поки немає.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що війська РФ розширили зону активних бойових дій майже на 70 кілометрів, намагаючись примусити Україну задіяти додаткову кількість бригад зі складу резерву.

Президент України Володимир Зеленський ввечері 16 травня заявив, що Силам оборони «вдалося додати впевненості напрямку Вовчанська», але російські обстріли не припиняються.

Форум

XS
SM
MD
LG