Доступність посилання

ТОП новини

ОЗХЗ офіційно звинуватила Сирію у використанні хімічної зброї в березні 2017 року


Хлопчик у місті Дума, Сирія, 16 квітня 2018 року
Хлопчик у місті Дума, Сирія, 16 квітня 2018 року

Організація із заборони хімічної зброї офіційно звинуватила Сирію у використанні хімічної зброї. За даними організації, у березні 2017 року в місті ель-Латамна сирійські війська завдали три удари з використанням хлорину та один удар з використанням нервово-паралітичного газу зарін.

Команда з розслідувань та ідентифікації ОЗХЗ звинувачує у використанні хімічно зброї осіб із Сирійських повітряних сил. За даними організації, сирійські пілоти на літаку «Сухой Су-22» скинули дві бомби із заріном на ель-Латамну 24 та 30 березня 2017 року. Крім того, 25 березня сирійський військовий вертоліт скинув балон з хлорином на місцеву лікарню. ОЗХЗ зазначає, що унаслідок атак постраждали понад 100 людей.

Західні держави впродовж довгого часу звинувачують сирійський уряд у використанні хімічної зброї проти повстанських груп та цивільних під час дев’ятирічної громадянської війни.

Росія та Іран, які підтримують президента Сирії Башара аль-Асада, відкидають звинувачення та закидають повстанцям фальсифікацію атак, щоб збурити світове співтовариство та спровокувати військове втручання західних держав.

Росія та Сирія неодноразово намагалися блокувати розслідування хімічних атак на території країни.

Дамаск наразі не коментував звинувачення. Водночас російська сторона назвала звіт ОЗХЗ «недостовірним».

Зараз організація готує новий звіт – про атаку із застосуванням хлорину у 2018 році в місті Дума.

ВИБРАНЕ ВІДЕО

XS
SM
MD
LG