Доступність посилання

ТОП новини

Словацькі кінематографісти вимагають звільнити Олега Сенцова


Група відомих режисерів, акторів, сценаристів Словаччини звернулась до президента, прем’єра, голови парламенту і міністра закордонних справ своєї країни із закликом «вжити невідкладних заходів для порятунку життя ув’язненого в Росії українського режисера Олега Сенцова, який правозахисною організацією «Міжнародна амністія» визнаний «в’язнем сумління».

У листі-зверненні словацькі митці просять керівництво своєї країни закликати Російську Федерацію звільнити Олега Сенцова «в терміновому порядку без будь-яких умов, оскільки його життя під загрозою». Також серед вимог до керівництва Росії «негайне звільнення всіх політичних в’язнів – українських громадян, позбавлених волі з політичних мотивів».

Понад 60 українців і кримських татар залишаються в’язнями в тюрмах Російської Федерації і в окупованому Криму, наголошують у своєму зверненні словацькі кінематографісти.

Звернення підписали понад 100 відомих словацьких кінематографістів, а також учених політологів, громадських активістів. Зокрема, свої підписи поставили режисер і педагог Музичної академії в Братиславі Марек Шулік, заступник президента Словацької кіно і телевізійної академії Мірка Ґрімалді, оператор Штефаен Бучка, політолог Ґріґорій Месежніков, актриса Гана Ваґнерова, директор Дослідного Центру Словацької асоціації зовнішньої політики Александр Дулеба, режисер Матіаш Пріклер, багато інших.

Збір підписів під листом-зверненням триває.

Читайте також: «Вони досі там»: у центрі Києва вивісили банер на підтримку українських політв’язнів

Олег Сенцов засуджений в Росії на 20 років ув’язнення за звинуваченням у підготовці терактів в анексованому Криму. Режисер відкидає звинувачення. Вже 103 дні він тримає голодування, вимагаючи звільнити з російських в’язниць українських політв’язнів.

За даними правозахисників, на території Росії й анексованого нею Криму перебувають 70 українських політв’язнів.

З вимогою негайно звільнити Сенцова до Росії неодноразово зверталися міжнародні організації, західні уряди, митці й активісти у всьому світі.

XS
SM
MD
LG