Доступність посилання

ТОП новини

Україна хоче колективний позов проти Росії через затримання суден в Азовському морі — Клімкін


Міністр закордонних справ України Павло Клімкін
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін

Україна працює над тим, щоб інші країни, чиї кораблі російські прикордонники затримували в Азовському морі, долучилися до позову проти Росії, заявив у коментарі Радіо Свобода міністр закордонних справ України Павло Клімкін 14 вересня під час 15-ї щорічної зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES) у Києві.

«Те що ми робимо зараз в рамках наших юридичних позовів, в рамках консолідації наших партнерів, щоб колективно виступати в рамках конвенції з морського права і сказати, що не тільки українські судна — і під іншими прапорами, і інші держави теж мають чітко заявити про це. І вже почали говорити з Росією з цього приводу»,— сказав Клімкін.

За словами міністра закордонних справ України, Росія свідомо намагається зупинити судноплавство в Азовському морі, і називає це «елементами блокади».

«Вони здійснюють це як цілеспрямовану, дуже свідому стратегію, яка діє в політичному сенсі, як підняття ставок і тиск, в емоційному сенсі, і, звичайно, в безпековому сенсі», – додав Павло Клімкін.

Київ подав позов на дії Росії у рамках конвенції з морського права. Скарга України стосується Азовського та Чорного морів, Керченської протоки та Керченського мосту, будівництво якого Україна вважає незаконним.

XS
SM
MD
LG