Доступність посилання

ТОП новини

Константинопольський патріархат відновив у сані російського священика, який у молитві замінив слово «перемога» на «мир»


У Московському патріархаті ситуацію поки що не коментували
У Московському патріархаті ситуацію поки що не коментували

Константинопольський патріархат відновив у сані московського священика Іоанна Коваля, прийнявши його у свою юрисдикцію. Раніше Російська православна церква позбавила Коваля сану за те, що він замінив у молитві слово «перемога» на слово «мир». Рішення про відновлення у сані ухвалили на засіданні синоду Константинопольського патріархату, повідомляє його секретаріат.

У публікації йдеться, що Коваль звернувся до суду першої інстанції та довів, що був покараний не за те, що вимовляв певні слова у молитві, а за своє ставлення до війни в Україні.

У Константинопольському патріархаті заявили, що рішення РПЦ було визнане неканонічним та ухваленим «виходячи не з церковних, а з політичних міркувань».

Коваль відтепер перебуває під юрисдикцією глави Константинопольського патріархату Варфоломія I. У Московському патріархаті ситуацію поки що не коментували.

У лютому після заяви парафіян російському священику Іоанну Ковалю заборонили священнослужіння. У сані єрея він був кліриком храму святого апостола Андрія Первозванного у московському Любліно. Приводом для позбавлення сану стало те, що під час читання «Молитви за святу Русь», яку РПЦ примусово поширила єпархіями через війну в Україні, Коваль замість слова «перемога» промовляв «мир».

Із початком повномасштабного вторгнення РФ Російська православна церква не просто не засуджує дій військових, але благословляє учасників вторгнення, зокрема, ЗС РФ і Росгвардію.

Константинопольський патріархат вважається вищим за становищем, ніж Московський. Проте у 2018 році РПЦ розірвала відносини з Константинополем після видачі томосу Православної церкви України. Константинопольський патріархат розриву відносин із РПЦ не визнає.

XS
SM
MD
LG