Доступність посилання

ТОП новини

Захоплення прикордонної служби в Криму – ОГП повідомив про передачу в суд справи проти співробітника ФСБ


Повідомляється, що підозрюваний у 2014 році сприяв захопленню Азово-Чорноморського регіонального ДПСУ та Сімферопольського прикордонного загону
Повідомляється, що підозрюваний у 2014 році сприяв захопленню Азово-Чорноморського регіонального ДПСУ та Сімферопольського прикордонного загону

В Офісі генпрокурора повідомили про завершення спеціального досудового розслідування і скерування до суду обвинувального акту проти співробітника Федеральної служби безпеки Росії.

«Йому інкримінують пособництво у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, підбурювання до вчинення державної зради та пособництво у веденні агресивної війни... У ході досудового розслідування встановлено, що співробітник ФСБ РФ у березні 2014 року, перебуваючи на території України в м. Сімферополі АР Крим, за попередньою змовою з іншими представниками ФСБ та Збройних сил РФ, сприяв захопленню Азово-Чорноморського регіонального ДПСУ та Сімферопольського прикордонного загону. Шляхом умовлянь, підкупу та погроз обвинувачений закликав військовослужбовців військових частин не чинити спротиву підривним діям військових підрозділів РФ та їх переходу на бік російської прикордонної служби», – йдеться в повідомленні.

Інших деталей справи в ОГП не надали.

Окупація та анексія Криму Росією

У лютому 2014 року в Криму з'являлися озброєні люди в формі без розпізнавальних знаків, які захопили будівлю Верховної Ради Криму, Сімферопольський аеропорт, Керченську поромну переправу, інші стратегічні об'єкти, а також блокували дії українських військ. Російська влада спочатку відмовлялася визнавати, що ці озброєні люди є військовослужбовцями російської армії. Пізніше президент Росії Володимир Путін визнав, що це були російські військові.

16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся не визнаний більшістю країн світу «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу.

Ні Україна, ні Європейський союз, ні США не визнали результати голосування на «референдумі». Президент Росії Володимир Путін 18 березня оголосив про «приєднання» Криму до Росії.

Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції.

Росія заперечує анексію півострова та називає це «відновленням історичної справедливості».

Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

XS
SM
MD
LG